L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha presentat el Pla d’Integració i Convivència 2016-2019

109

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha presentat el Pla d’Integració i Convivència 2016-2019 en un acte celebrat al Palau de Vivel, amb la presència de l’alcaldessa, Tania banys, el primer tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials, Antoni Llorente, i el professor de la Universitat de València Albert Mora.

L’objectiu és promoure la integració de les persones d’origen estranger que viuen al municipi i la convivència entre cultures des dels paràmetres propis de la interculturalitat i la cultura de la pau. Per al desenvolupament d’aquestes accions s’invertiran 12.000 euros cada any.

El document té quatre eixos d’actuació, regits pels principis d’igualtat i no discriminació, respecte a la diversitat cultural i religiosa, interculturalitat, ciutadania i transversalitat. Llorente, ha explicat que aquest és un projecte “transversal, fonamental per construir una ciutat educadora i que necessita de totes i tots per a dur-se a terme”.

A l’àrea d’acollida i inclusió el pla recull accions formatives sobre cultura, història i idioma; la promoció de la participació ciutadana i integració comunitària, informació i assessorament i formació dels tècnics municipals. També s’inclouen accions de sensibilització, mediació en conflictes, la recuperació del Museu de la Pau, actuacions anti-rumors i la posada en marxa d’escoles de ciutadania intercultural com a espais de respecte i comprensió.

En l’àmbit de la igualtat es contempla l’Esplai Obert, les tertúlies de dones, els grups de conversa i la dinamització de la participació de dones estrangeres; així com la difusió de campanyes de sensibilització i recaptació de fons, el suport econòmic a projectes de les ONGD i l’organització d’una xarxa d’acollida de refugiats.

El regidor de Serveis Socials ha destacat que en el procés d’elaboració d’aquest pla s’ha comptat amb la Universitat de València, la Comissió d’Integració que es va crear a l’octubre de 2015 i s’han realitzat més de 360 ​​enquestes individuals, s’han reunit diversos grups focals (sanitat, educació, àmbit social) i s’han mantingut entrevistes amb les associacions locals i amb persones clau en matèria d’integració i pau.

Mora ha indicat que el repte és que “les persones de fora siguin vistes com una més per poder tenir projectes comuns”, ja que “les nostres societats han canviat per sempre i la nostra configuració com a societat multicultural planteja reptes associats, com passar de l’acollida a la integració ciutadana i la convivència “. Per aquest motiu ha remarcat “la importància de les polítiques locals de d’integració i convivència”.

Per tancar, l’alcaldessa ha posat èmfasi en “la necessitat d’humanitzar la política, perquè les institucions estem per unir i no per dividir”. Així mateix ha remarcat que la Vall d’Uixó “sempre ha estat una ciutat que ha acollit als altres, quan a meitat del segle passat van venir moltes persones d’altres punts d’Espanya per crear aquí el seu projecte de vida” i ha mostrat la sensibilitat del actual equip de govern “perquè vam ser la primera ciutat de la província en declarar-nos ciutat acollidora, tot i que les polítiques del Govern central no han permès desenvolupar el projecte”.

Jornada per la Convivència

Aquesta tarda a les 17.00 hores se celebra a la plaça del Circ la Jornada per la Convivència, en què és el primer acte dels que preveu el pla i que contindrà activitats per a tots els públics: monòlegs i biblioteca humana a càrrec de València Acull , contacontes a càrrec de Kyrios Educació, un mural participatiu realitzat pels alumnes de Welcome Refugees IES Benigasló i tallers infantils per la falla Ja Estem Tots, a més dels estands de Càritas, Creu Roja, Smara i Tupay.