L’ajuntament de Castelló junt al club nautic inicien una campanya de cultura maritima

605
L’Ajuntament de Castelló i el Reial Club Nàutic de Castelló han posat en marxa una campanya d’iniciació a la cultura marítima per a escolars de la capital. El ‘baptisme de la mar’ està dirigit a nenes i nens de 10 anys, amb el propòsit de fomentar entre els més petits les activitats marineres, a través de l’Escola de Vela i Piragüisme del Club Nàutic de Castelló. L’alcaldessa, Amparo Marco, i el president del club, Manuel Vidal, han signat ja el conveni per al desenvolupament del projecte.

El cap de setmana que ve començaran les activitats, amb els primers 16 alumnes. Les activitats de contacte amb el mar es desenvoluparan al llarg de tot l’any, preferentment entre març i octubre. “L’objectiu és que a través dels esports nàutics als alumnes de Primària s’acostin al mar, coneguin el seu potencial, i aprenguin a respectar-lo. El baptisme de la mar pretén transmetre’ls, des de petits, passió per tot el que envolta a la mar: esport, salut, turisme i dinamització econòmica “, afirma l’alcaldessa.

Les nenes i nens interessats a participar en el ‘baptisme de la mar’ s’han de posar en contacte amb el Club Nàutic, a través de la seva pàgina web, en la qual podran descarregar-se un formulari d’inscripció, en el qual s’explicaran les condicions de l’activitat i es requeriran dades de l’alumne i les dates per a la realització de les proves esportives. És preceptiva l’autorització de pares i mares.

El baptisme de la mar es desenvoluparà a l’Escola Nàutica del club, durant un dia, des de les 10 fins a les 18 hores. A la primera part, es realitzarà una classe teòrica de vela i, posteriorment, es realitzaran pràctiques de orsar, arribar, timó a la via, virada per avant, mossegar, caçar i amollar escotes i equilibrar l’embarcació. En piragüisme hi haurà una part teòrica i pràctiques per conèixer les parts i elements de l’embarcació i pala, seguretat, familiarització, caure a babord i estribord, mantenir rumb i anar marxa enrere.

baptisme de la mar

El Govern municipal vol aprofitar el potencial marítim de la ciutat per promocionar l’esport, fomentar la seva pràctica entre els escolars i convertir-lo en un eix de dinamització turística. “Durant molt de temps, la ciutat ha viscut d’esquena al mar i ja és hora que ho posem en valor i el gaudim, perquè és un patrimoni col·lectiu”, afirma Marc.

El projecte pretén desenvolupar entre els escolars el gust i motivació per les activitats esportives, promoure la participació en activitats esportives col·lectives en un medi natural, fomentar el desenvolupament d’habilitats socials d’interacció i actituds de respecte, cooperació, treball en equip i esportivitat en un context diferent a l’escolar, i augmentar la confiança, autoestima, responsabilitat i autonomia personal.

D’altra banda, es preveu que la iniciativa ajudi a treballar la concentració, equilibri, i l’aprenentatge de tasques basades en la intuïció, fomentar un correcte i respectuós ús del medi ambient, popularitzar els esports nàutics de vela lleugera i piragua, desenvolupar coneixements tant tècnics com de seguretat bàsica per a la pràctica d’activitats esportives nàutiques i promoure una pedrera de futurs palistes i navegant