L’Ajuntament de Castelló ja disposa del sistema de participació ciutadana

121

L’Ajuntament de Castelló ja disposa del sistema de participació ciutadana que permetrà als veïns, les entitats i les empreses de la ciutat fer preguntes a qualsevol regidor durant les sessions plenàries. El nou sistema ha estat presentat aquest dimarts per part de la vicealcaldessa i regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, i per l’edil de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia, que han comptat amb el suport dels tècnics del consistori encarregats de dissenyar l’apartat web específic.

El sistema compta amb un formulari que la persona interessada (ja sigui particular o com a representant d’una empresa o una associació) ha d’omplir i posteriorment imprimir per poder fer el registre a l’ajuntament, tal com porten a terme els propis regidors quan fan alguna proposada. En aquest formulari, qui planteja la qüestió ha de identificar-se, especificar l’àrea a la qual s’adreça la pregunta i redactar la consulta amb un màxim de 29 línies.

El document ha d’anar signat i, un cop registrat, es debatrà per ordre d’entrada. Els plens s’admetran un màxim de 10 consultes per sessió, amb tres minuts per fer la pregunta per part de la persona participant. És el mateix temps de què disposen els regidors, segons han recordat Brancal i García. Pel que fa als terminis per formular les qüestions, el ple les admetrà fins a dos dies abans de l’inici de les comissions corresponents per a cada sessió. Aquelles que, bé per estar fora de termini o bé perquè s’han presentat després de les 10 que s’han de admetre per ple, es posposaran per a la següent sessió.

“El sistema preveu informar sobre totes les consultes de la ciutadania, ja que periòdicament s’anirà publicant tota la informació que s’hagi fet pública a través de les consultes”, ha assegurat Brancal durant la roda de premsa. La vice-alcaldessa s’ha referit a les preguntes que, per la seva brevetat i característiques, es podran fins i tot contestar per correu. I també a aquelles que, pel contingut, poden ser derivades a altres organismes. Per tant, finalment es produirà “un gran trànsit d’informació entre tots els regidors i la ciutadania que ha de resoldre una demanda molt necessària a la nostra ciutat”, ha assegurat Brancal. “Tota la informació que s’introdueix al sistema ens arriba als regidors, tant als que estem en l’equip de govern com als de l’oposició, de manera que la participació i la transparència amb la informació pública arriba a totes les àrees i regidories “, ha assegurat el regidor Ignasi Garcia.

El regidor també ha destacat “l’intens treball que ha dut a terme el personal del consistori, especialment els tècnics, per poder desenvolupar aquest sistema que permetrà donar cabuda al ple a la ciutadania”. Sobre això, la vicealcaldessa ha reiterat que “davant la impossibilitat d’establir una persona particular en el ple, ja que és un supòsit que la llei no permet, hem trobat la manera de resoldre la trava amb el sistema de participació ciutadana, que s’ajusta a la llei i igualment dóna veu a la ciutadania “.

Tal com ja s’ha avançat durant la presentació, el sistema admetrà millores amb el pas del temps i l’ús que se li doni per part de la ciutadania, que s’espera que “sigui elevat ja que hi havia molta gent interessada en que vam posar en marxa aquest projecte “, segons Brancal.