La Vall d’Uixó ha presentat les jornades de socialització del Programa Paisatge Camí de l’Aigua

486

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha presentat les jornades de socialització del Programa Paisatge Camí de l’Aigua, que se celebraran el dissabte 27 de maig de 10.00 a 13.30 hores dins el projecte Museu en Marxa que té com a objectiu “aprofitar el gran flux de turistes que reben les Coves de Sant Josep perquè s’apropin al nucli urbà “, tal com ha explicat el regidor de Cultura, David Lluch.

Museu en Marxa entra dins d’un projecte global “que vol anar més enllà del tradicional museu en un edifici”, ja que Lluch ha destacat que el que es pretén aconseguir és que tota la ciutat “sigui un espai museístic que posi en valor tot el nostre patrimoni material i immaterial “. Per a això es va a obrir un procés de participació “perquè per construir aquest discurs museogràfic necessitem de tots i totes”.

El dimarts 23 de maig s’obrirà aquesta etapa amb la presentació de l’estratègia ‘la Vall: Museu de la Llum’ a les 19.00 hores al Palau de Vivel, que està lligada a l’Estratègia Edusi de Desenvolupament Urbà Sostenible i al Pla Estratègic de Turisme presentat el passat mes de març.

L’activitat continuarà el 27 de maig amb unes jornades que començaran a les 10.00 hores al centre social del Roser i s’allargaran fins a les 13.30 hores amb la ruta guiada pel Camí de l’Aigua, que segueix l’itinerari de les sèquies que vertebraven la Vall d’Uixó des dels seus orígens.

Pasqual Herrero, membre de l’equip multidisciplinari especialitzat en temes de planificació territorial i patrimonial que està treballant en aquest projecte, ha indicat que a més dels estudis previs realitzats per experts “també és important organitzar tallers de participació ciutadana i socialització per a implicar els vallers i valleres “.

Així, la jornada de dissabte 27 començarà a les 10.00 hores amb un esmorzar popular a l’entorn de la Fàbrica de la Llum i l’Aqüeducte. A les 10.30 hores i durant tot el matí les persones que volen aportar documents o fotografies sobre la història local podran fer-ho i seran escanejades en el moment. A més també es registraran en vídeo i àudio testimonis personals.

A les 11.00 començarà una ruta dinàmica pel Aqüeducte, la plaça de l’Àngel, al Palau de Vivel, carrer Eleuterio Pérez i la plaça de l’Assumpció, en la qual s’interpretarà el treball dels ‘Espardenyers’, ‘Soguers’ i ‘ollers’ i es coneixeran els jocs tradicionals o la importància de l’aigua. De fet, a la plaça de l’Assumpció es pot veure una imatge virtual en 360º de la Cisterna del Pou, que està previst recuperar en aquesta legislatura.

Herrero ha destacat que tot l’itinerari es realitzarà a manera de gimcana, “apostant per un turisme experiencial”. Els nens i nenes que assisteixin podran construir “un record vinculat a l’espart, la ceràmica i les diferents senyals d’identitat locals”. En aquest sentit, l’alumnat del batxillerat artístic de l’IES Benigasló realitzarà petites accions per “fer visible el patrimoni ocult de la ciutat”.