La Unió de Llauradors protesta per l’acord UE-Sudáfrica

132

Productors de cítrics de La Unió de Llauradors s’han concentrat avui davant l’oficina de representació de la Comissió Europea a Barcelona en protesta per l’acord de la Unió Europea i Sud-àfrica que amplia el període d’importació de cítrics sense aranzels.

La Unió ha assegurat que la possible entrada d’una plaga procedent de Sud-àfrica, la taca negra, ocasionaria un increment de costos als citricultors valencians superior al 22% en augmentar els tractaments, el que faria “inviable” el cultiu a la Comunitat Valenciana, ha informat en un comunicat.

Productors d’aquesta organització procedents de les comarques productores valencianes i de la Unió de Pagesos han repartit cítrics a les portes de l’Oficina de Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Una representació de les dues organitzacions, en la qual hi havia el secretari general de La Unió, Ramón Mampel, ha celebrat una reunió amb el director de la representació de la Comissió Europea, Ferran Tarradellas, a qui li han lliurat un escrit dirigit al comissari d’Agricultura , Phil Hogan, en el qual proposen un nou protocol de relacions comercials amb els estats de l’Àfrica Meridional.

En aquest protocol demanen una sèrie de punts que salvaguardin el cultiu de cítrics en l’àmbit de la Comunitat Valenciana ia la resta de zones productores de l’Estat i de la Unió Europea.

Als possibles perjudicis econòmics de l’acord entre la UE i Sud-àfrica que, segons càlculs de La Unió, estan en perill més de 124 milions d’euros per la competència deslleial als mercats, se sumen altres conseqüències en cas que arribi una plaga de Sud-àfrica .

Segons el parer de La Unió, l’ampliació del període d’importació suposa la possibilitat d’entrada d’alts volums de cítrics en els últims dies d’aquestes noves dates, de manera que provoquin la presència de taronges sud-africanes en els mercats fins més enllà de Nadal, amb “clara afecció directa” a les produccions valencianes.

L’organització assegura que la possibilitat d’entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més és “una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris”.

Segons Ramon Mampel, aquesta campanya “ens hem lliurat en part” de la competència tardana de la taronja sud-africana perquè la sequera en aquell país ha causat estralls i provocat una campanya curta, però a partir de la propera “veurem clarament les seves conseqüències”.