La Unió de Llauradors promociona junt a Interovic la carn de corder de la Comunitat Valenciana

519

La Unió de Llauradors i Ramaders i l’Organització Interpfrofesional Agroalimentària de l’Oví i Cabrum (INTEROVIC) realitzen accions conjuntes de promoció de la carn de xai i així s’emmarquen els dos tallers desenvolupats avui a Castelló, amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, i el de dimecres passat a Gandia, sobre nous talls i presentacions d’aquest tipus de carn. Aquests tallers desenvolupats a la Xarxa de Centres de Turisme (CDT) de la Generalitat de les dues ciutats anaven dirigits fonamentalment a carnisseries, personal d’hostaleria i productors ramaders.

Totes aquestes accions formen part d’un ambiciós programa de promoció que porta per lema “Carn de xai i de llet. Torna a gaudir de la carn “, a fi de renovar el producte, modernitzar-lo i fer-lo més versàtil i atractiu adaptant-lo a les necessitats del nou consumidor per canviar la tendència a la baixa del consum que pateix caigudes sistemàtiques en els últims deu anys.

Es pretén introduir en el mercat nous talls i presentacions, més petits i fàcils de cuinar, amb els quals es busca a més desestacionalitzar el consum més enllà de festivitats (sobretot per Nadal), caps de setmana i celebracions grupals i familiars.

El descens del consum de carn de xai és espectacular. El 2007 el consum de carn fresca d’oví i cabrum a les llars espanyoles era de 2,67 kg / per càpita i en l’any 2015 va ser de 1,62 kg / per càpita. En tones durant 2017 es van consumir un total de 119.900 tones i el 2015 la xifra va baixar fins a les 75.148 tones.

L’objectiu precisament d’aquestes campanyes de promoció és revertir aquesta línia descendent. Per això es pretén que en menys de deu anys es comercialitzi el 40% de la carn de xai a partir d’aquests nous talls que es presenten en els tallers i que més del 50% dels consumidors siguin menors de 55 anys.

Espanya és el segon productor de carn de xai d’Europa, només per darrere d’Irlanda. A la Comunitat Valenciana es produeixen 9.592 tones d’oví segons dades de 2015 i la cabanya ramadera està composta per 295.526 caps. Al nostre territori, el cens ramader i el consum, segueix baixant de forma considerable. En canvi, i malgrat això i de tenir producció, en alguns dels nostres supermercats a la secció de congelats, podem trobar molta carn de xai procedent d’Irlanda i Nova Zelanda a preus inferiors als del nostre be.

Una de les característiques més importants de la ramaderia ovina a la Comunitat Valenciana rau en la seva important tasca social, econòmica i ecològica per a les zones més desfavorides. Ajuda a la fixació de la població rural i al manteniment de determinats ecosistemes mitjançant l’aprofitament de pastures en zones de difícil situació geogràfica i de recursos escassos, revaloritzant grans àrees i contribuint a l’equilibri mediambiental d’aquestes, així com actua de tallafocs davant els incendis.

Des de La Unió aconsellem una vegada més als consumidors al fet que abans de comprar un producte mirin l’origen del mateix en l’etiqueta i facin un consum de productes el més pròxims possibles. Consumir és un acte polític i d’aquesta manera estem donant suport als nostres productors i contribuïm a mantenir viu el nostre món rural. A més, sens dubte, de poder gaudir de productes d’elevada qualitat, no només organolèptica, sinó també sanitària.