La UJI ret homenatge a l’escriptor William Shakespeare

160
La Facultat de Ciències Humanes i Socials de l’UJI ha organitzat dues activitats per retre homenatge a l’escriptor William Shakespeare el dimarts 15 de novembre de 2016 a l’Paranimf de la universitat pública de Castelló.

La primera de les activitats, a les 11 hores, serà la conferència «Traduir Shakespeare: una qüestió d’amor» a càrrec de Txema Martínez, poeta, traductor, articulista, editor i crític literari qui ha fet la traducció completa dels sonets de Shakespeare i de la poesia d’Edgar Allan Poe.

Martínez ha publicat els llibres de poemes: Ulls d’ombra (1997), La nit sense alba (2000), Sentit (2003), L’arrel i la pluja (2008) i Dol (2012); a més d’algunes plaquettes, com Kommos (en versions eslovena i anglesa). Ha obtingut, entre altres, els premis: Salvador Espriu, Màrius Torres, Joan Alcover-Ciutat de Palma, Ausiàs March de Gandia i Carles Riba.

A continuació, a les 12 hores, s’iniciarà l’espectacle «T’estimo Tant. Sonets de Shakespeare », un concert a càrrec de Rafa Xambó (guitarra i vocals); Salva Vázquez (piano) i Matthieu Saglio (violoncel). Xambó canta l’amor adult que coneix les delícies de la carn, l’horror i les angoixes de la pèrdua, les paradoxes de la luxúria i els camins del vici i les falsedats, un amor homosexual, hetero i bisexual, sense els perjudicis de la indústria l’entreteniment.

Dotze mirades a la passió amorosa, carnal i espiritual, que es fan vives i sorprenen l’oient en la versió catalana de Txema Martínez, el poeta de Lleida que, amb la seva traducció, ens ofereix un Shakespeare fresc, jove i genial. El format de l’espectacle contribueix a fer de l’experiència del escolta una vivència intensa que combina el millor del millor del format de trio clàssic amb els accents del jazz i el rerefons de la cançó popular contemporània. La ductilitat del piano i la intensitat lírica del violoncel s’alien amb la veu i guitarra de Rafa Xambó per fer-nos sentir una experiència inoblidable.