La UJI i l’Ajuntament de Castelló signa un conveni per a ser ciutat amigable amb les persones majors

135

La Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte ‘Castelló: ciutat amigable amb la gent gran’. El conveni signat pel remarco climentctor Vicent Climent i l’alcaldessa Amparo Marco permet a l’equip d’investigadors de l’UJI encapçalat per Antoni Caballer realitzar un diagnòstic de la situació de la gent gran en àmbits com transport, habitatge, respecte i inclusió social, participació, comunicació , ocupació, serveis socials i de salut i espais a l’aire lliure i edificis.

L’estudi es desenvolupa a través d’una metodologia participativa que permet involucrar a la gent gran en l’anàlisi de la seva situació tenint en compte les seves necessitats, percepcions i opinions durant tot el procés. El rector de l’UJI ha destacat que aquesta investigació «ajuda a saber com estem, a fer aquesta radiografia perquè l’administració després pugui fer les polítiques més adients per tal de contribuir al desenvolupament d’una ciutat més habitable i amigable». Climent ha ressaltat així mateix la importància d’atendre un col·lectiu que pot resultar especialment vulnerable com són les persones grans.

En aquesta mateixa línia, l’alcaldessa ha ressaltat la importància de tenir cura de la gent gran. “Després d’haver estat tota la seva vida treballant per un futur per als seus fills i per a altres, per aquesta comunitat i per al país, l’administració pública ha de cuidar-los quan ho necessiten o simplement treballar perquè siguin una mica més feliços, en això consisteix governar “, ha assenyalat Marc. “Des de l’Ajuntament creiem que tot el que vagi encaminat als més joves, que són el nostre futur, i als més grans, al final el que fa és que la ciutat sigui una ciutat per a tots i per a totes”.

El conveni signat permet a l’Ajuntament ia la Universitat Jaume I treballar de manera conjunta en la recollida i anàlisi de dades que faciliti la diagnosi de la ciutat en cadascuna de les àrees d’actuació que es defineixen en el Protocol de Vancouver, document guia facilitat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que informa la metodologia a utilitzar en la primera fase del projecte de ciutats amigables. Així mateix, estableix la col·laboració en fases posteriors del projecte que suposa l’adhesió de Castelló a la Xarxa de Ciutats Amigables per la Gent Gran impulsada per l’OMS el 2006 per tal d’incorporar la perspectiva de l’envelliment de la població en totes les àrees d’actuació municipal.

La signatura del conveni ha comptat a més amb la presència de la vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme, Inmaculada Fortanet; la directora de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de l’UJI, Carmen Lázaro; i els investigadors del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia Antoni Caballer i Ana Alarcón.