La UJI ha creat una app per a avaluar la comprensió emocional dels xiquets en edad escolar

151

Investigadors en psicologia i educació de la Universitat Jaume I (UJI) han creat Emocionatest, una aplicació per a mòbil i tauleta que permet avaluar, en un entorn amigable, interactiu i de joc, la competència emocional dels nens d’edats compreses entre tres i dotze anys. Aquesta app facilita la diagnosi d’anomalies o retards dels nens a l’hora de reconèixer i gestionar les seves emocions i està dirigida a la comunitat psicoeducativa. La nova eina ha estat validada mitjançant estudis de camp d’un projecte de demostració i creació del prototip finançat per l’UJI i supervisat per l’Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT) d’aquesta institució acadèmica.

La novetat que aporta Emocionatest a l’oferta actual d’aquest tipus de tecnologies és un disseny en format de videojoc, en el qual també ha participat el professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics Francisco Ramos, molt més estimulant per als petits que els tradicionals tests psicològics perquè permet interactuar. Alhora, aquest dispositiu també és innovador com a eina de diagnosi.

«Aquesta app permet llibertat a l’hora de triar el lloc més adequat on fer l’avaluació, ja que només es necessita un dispositiu mòbil i no requereix cap aula específica que pot condicionar l’actitud dels nens i, a més, facilita la tasca als centres educatius que estiguin interessats en usar-la », explica un dels creadors de Emocionatest, l’investigador en psicologia social i expert en intel·ligència emocional de l’UJI Edgar Bresó.

La professora de Psicologia Evolutiva i de l’Educació Clara Andrés també és autora de Emocionatest. El seu estudi se centra en l’avaluació de la cognició social en nens amb dificultats comunicatives, i davant la manca de materials comprensius per a la seva avaluació adaptats als petits amb dificultats de desenvolupament va promoure el disseny de nous recursos. D’aquesta manera, «l’estructura i disseny d’aquesta app estan basats, d’una banda, en l’anàlisi d’estudis evolutius sobre desenvolupament de competència emocional en nens amb nivells típics i, de l’altra, en les particularitats d’aquest desenvolupament en la població amb trastorn de l’espectre autista (TEA) », argumenta Andreu.
Pantalles per identificar emocions

Emocionatest presenta cinc nivells de dificultat creixent i es basa en un mètode d’avaluació lúdic i especialment visual. A més, l’app permet obtenir informació quantitativa i qualitativa sobre aquesta habilitat. «És a dir, no només podem saber quantes emocions identifiquen correctament els petits, sinó veure, davant un error, amb quines opcions són confoses», afegeix la professora. Les competències analitzades es relacionen amb el reconeixement i la construcció de les expressions facials; la identificació d’emocions a partir de situacions comuns i la percepció tant d’emocions basades en experiències cognitives com en altres ocultes.

Els nens amb trastorn de l’espectre autista mostren traves per a ser emocionalment al llarg del seu desenvolupament com a conseqüència de la seva dificultat per entendre la ment d’altres persones. A més, els nens i nenes amb altres trastorns, com ara aquells amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) o trastorn específic del llenguatge (TEL), també manifesten, de vegades, certa incompetència, per exemple, a l’hora de regular les seves emocions o identificar emocions basades en creences, com a conseqüència dels seus problemes inhibitoris -en cas de l’TDAH-, o el retard del llenguatge, en els casos de TEL. La major part dels estudis s’ha centrat en l’avaluació, i conseqüentment, en l’entrenament d’aspectes parcials de la competència emocional, com ara el reconeixement de les expressions facials i, en opinió de Clara Andrés, «oblidant altres components molt importants , com són la regulació emocional o la diferenciació d’emocions internes i externes, les quals incorporem a Emocionatest, mitjançant estímuls visuals comprensibles, auditius, tàctils, etc. ».

La tecnologia de Emocionatest, el programari està registrat, es pot usar en sectors com l’educació i la psicologia escolar, els hospitals i centres dedicats a la cura de pacients amb autisme, alhora que per a la investigació en psicologia evolutiva i trastorns del desenvolupament. Aquesta aplicació mòbil es presentarà al Congrés Internacional sobre Intel·ligència Emocional que acollirà l’UJI els propers dies 10 i 11 de novembre.