La Generalitat i els alcaldes dels ajuntaments afectats pel projecte d’ampliació de la V-30 s’han reunit per fer un front comú

104

La Generalitat i els alcaldes dels ajuntaments afectats pel projecte d’ampliació de la V-30 s’han reunit per fer un front comú i demanar al Ministeri de Foment que “reformuli el projecte amb criteris del segle XXI”.

Així s’ha manifestat la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, després de la reunió ha mantingut amb els alcaldes, acompanyada pel director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carles Domingo, i el secretari autonòmic , Josep Vicent Boira. “Volem que es replantegi aquest projecte no només pels criteris utilitzats, sinó també per la forma en què s’ha fet sense comptar amb el consens necessari”. Per això, ha recordat que ha demanat una reunió amb el nou ministre per abordar aquesta i altres reivindicacions de la Comunitat Valenciana.

A la reunió han assistit els alcaldes o alcaldesses de Paterna, Juan Antonio Sagredo; Quart de Poblet, Carmen Martínez; Mislata, Carlos Fernández; Xirivella, Michel Montaner; Picanya, Josep Almenar; Paiporta, Isabel Martín i Sedaví, Josep Ferran Baixauli, així com representants dels ajuntament de València i Manises i els alcaldes pedanis de València.

Després de la reunió amb els representants municipals, la consellera ha assegurat que cal partir de la base que la V-30 “no es pot considerar com una carretera pura i dura, per la qual cosa s’han d’aplicar criteris més avançats i més sostenibles , més adequats al segle XXI “.

Durant la seva intervenció, la consellera ha explicat que des del Govern valencià es demana que “es facin servir dades més actuals per calcular el trànsit, ja que, el ministeri part de dades de 2009 i realitza projeccions fins 2040 sempre amb un trànsit creixent, però , les pròpies dades que publica el Ministeri de Foment corresponents al tràfic de 2015 demostren que hi ha hagut una disminució del trànsit i, per tant, les hipòtesis utilitzades pot considerar errònies “.

A més, també ha assegurat que el projecte és “contradictori amb la pròpia Llei de Carreteres de l’Estat de 2015 perquè no es té en compte en cap cas la perspectiva intermodal. No han tingut en compte cap tipus de mobilitat, la solució que aporten només es basa en l’ampliació de carrils sense tenir en compte els efectes que això tindrà en l’augment del trànsit i no han comptat en un altre tipus d’itineraris per als recorreguts no motoritzats com passarel·les de vianants o per a ciclistes “, ha assenyalat.

De fet, la consellera ha exigit que el projecte de la V-30 ha de tenir en compte el Pla de Mobilitat Metropolitana Sostenible en el qual està treballant la conselleria i també complir el protocol signat el 2005 per comptar amb el consens i col·laboració de totes les administracions implicades.

Un projecte del projecte del segle XXI

Per tot això, ha demanat “diàleg” al nou ministre per abordar els canvis necessaris en aquest projecte i “adaptar-lo al segle XXI amb dades fiables i actualitzades, amb criteris que s’ajustin a la pròpia legislació i al pla de mobilitat sostenible de la Generalitat , amb consens de totes les parts implicades i on es tingui en compte la diferenciació del trànsit -del pesat i el metropolità- i s’apliquin noves tecnologies en el disseny d’aquesta infraestructura “.

Per la seva banda, els representants dels municipis han destacat que aquesta infraestructura ha de servir per unir persones i no dividir territoris i han coincidit en la necessitat d’establir un diàleg amb el ministeri per incorporar aspectes tan importants com la mobilitat sostenible.