La Generalitat homenatja els presos empresonats a Sant Miquel dels Reis durant la dictadura franquista

116

La Generalitat ha recordat els milers de presos que van estar empresonats en Sant Miquel dels Reis per motius polítics durant la dictadura franquista en un homenatge en el qual han participat Joan Busquets, que va estar pres de 1950 a 1964, i Vicente Cánovas Morant, empresonat de 1940 a 1941.

Aquest homenatge és un acte de reparació històrica dirigit a les persones que van estar preses per qüestions ideològiques i polítiques i als familiars que van patir l’absència de les persones empresonades. A l’acte, hi ha assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha descobert un monòlit que rebrà els visitants de Sant Miquel dels Reis i en el qual es pot llegir el següent text de Miguel Hernández: “Tristes armes si no són les paraules”. L’escultura està dedicada a “les milers de persones lliures que no van deixar de ser-ho entre els murs d’aquesta presó durant la dictadura franquista; a elles els devem la nostra llibertat i la nostra obligació de construir una societat justa, solidària, culta i feliç”, resa el monòlit.

“És obligació dels poders públics, és la nostra obligació recuperar la nostra memòria democràtica”, perquè “la seua preservació és, per definició, una manifestació de cultura democràtica”, ha assenyalat el president, que ha afegit que “la memòria del passat i la pedagogia social cap al futur són factors d’orgull per al poble valencià”. Ha subratllat que “ningú vol revenja; els valencians volem normalitat democràtica i reconeixement, perquè en la democràcia no hi ha vençuts”.

Puig ha destacat, en aquest sentit, la importància de donar visibilitat a unes “històries de resistència” que han servit d’inspiració per a formular mesures de “reparació” com l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència aprovat la setmana passada pel Ple del Consell. “Ara, amb molts anys de retard, traiem d’entre els barrots i fem lliures les històries”, ha ressaltat el president.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha recordat que l’objectiu d’aquesta llei és preservar la memòria històrica com a expressió de la llibertat i la reivindicació de les conquestes ciutadanes per aquest dret. A més, ha afirmat que aquest homenatge reconeix les persones que van patir la persecució i la presó per la seua defensa de la justícia i la llibertat, i per la qual alguns van patir l’exili i la mort.

Oltra ha afegit que la recuperació del relat de les vides que aquestes famílies han viscut “és el pas imprescindible per a arribar al respecte i a la convivència” perquè “sense memòria no hi ha futur, sense justícia no hi ha present i sense veritat no hi ha convivència”.

Amb aquest acte, la Generalitat vol contribuir a la recuperació de la memòria i a rescatar de l’oblit els presos de Sant Miquel dels Reis perquè passen a formar part de la història valenciana.

Així ho ha manifestat el conseller d’Educació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, que ha posat l’accent en la transformació cultural del monestir de Sant Miquel dels Reis. Marzà ha declarat que “Sant Miquel dels Reis és avui un dels espais culturals més importants del País Valencià; un lloc on es treballa dia a dia per la cultura i la llengua pròpia dels valencians, i açò té un poc de justícia històrica”.

El conseller també ha assegurat que “no hi ha millor antídot contra el feixisme i la intolerància que la cultura” i que el “millor homenatge possible per a les persones que van patir la presó en els seus murs” és que avui el monestir siga un “lloc de cultura”.

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, col·laborarà amb l’Aula de Memòria Històrica i Democràtica de la Universitat de València per a iniciar una línia de recerca que recopile dades i reconstruïsca la història del penal de Sant Miquel dels Reis com a presó de presos polítics. L’estudi començarà en Sant Miquel dels Reis però s’estendrà a la Presó Model de València, a Portaceli i la presó de dones.

Durant l’homenatge, s’han projectat, a la façana del monestir, fotografies antigues dels presos i els noms dels empresonats que els seus familiars han facilitat a la Direcció General de Cultura i Patrimoni a través del correu presosensanmiguel@gva.es, que continua obert per als ciutadans que vulguen facilitar-hi més informació.