La Generalitat desbloqueja la situació de la Línea T2 de Metrovalencia amb una inversió inicial de 50 milions d’euros

495

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Govern valencià ha desbloquejat la situació de la Línia T2 de Metrovalencia, una infraestructura paralitzada des de 2011, amb una inversió inicial de 50 milions d’euros, dels quals 30 seran aportats per la Administració autonòmica i 20 procediran del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

Així ho ha explicat el cap del Consell després de reunir-se amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i l’alcalde de València, Joan Ribó, amb l’objectiu d’abordar la planificació introduïda per la Generalitat pel que fa al Pla Operatiu 2014-2020 dels fons Feder.

En aquest sentit, també s’ha concretat que les actuacions inclouran l’electrificació del tram de la via fèrria comprès entre les estacions de Benidorm i la nova estació Benidorm Intermodal, a la qual es destinaran 4,2 milions d’euros.

Tal com ha indicat el president, s’emprendrà l’electrificació del tram de la via fèrria comprès entre les estacions de Benidorm i la nova estació Benidorm Intermodal, així com les obres de la Línia del Metro València en el tram del carrer Alacant – Ciutat de les Arts “, coneguda com la T2-Sud. l’horitzó marcat perquè estigui operatiu aquest últim tram és l’any 2023.

Pel que fa al “desbloqueig” la infraestructura de València, Puig ha assegurat que es tracta d’una “actuació paradigmàtica del que és una nova manera de gestionar i d’entendre la planificació”, i ha insistit que, per al Consell, ha estat un “enorme esforç” buscar una fórmula per revertir la situació actual, a causa de la situació de infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana.

“Ens trobem 200 milions d’euros enterrats en una obra paralitzada i ara reactivem la T2 amb 50 milions d’euros d’inversió en un primer tram”, que abasta el trajecte comprès entre el carrer Alacant – Ciutat de les Arts. D’aquests 50 milions d’euros, 20 procedeixen dels fons Feder i 30, de la Generalitat.

interès estratègic

Es tracta d’una línia de transport urbà que passa per la Ciutat de les Arts i de les Ciències i “de gran interès estratègic”, que completarà la xarxa de metro de la ciutat de València, després d’estar paralitzada des de 2011.

Per aquest motiu, el president ha reiterat la necessitat que el Govern d’Espanya “deixi de menysprear i discriminar la Comunitat Valenciana” i ha sol·licitat que València se sumi a la llista de ciutats en les que inversions com la que es va a realitzar en la Línia T2 “comporten el finançament de l’Estat”.

“És una infraestructura necessària per a cosir bé la ciutat i per evitar també que els diners que ja han invertit els valencians i les valencianes acabi en un esvoranc com monument a la mala gestió”, ha dit el president, que ha posat en relleu com des “la bona gestió” i els acords entre les institucions “es poden solucionar els problemes de l’època de l’especulació”.

A més, el Comitè de Seguiment del Programa Operatiu Feder 2014-2020 de la Comunitat Valenciana ha aprovat també una reprogramació per import de 65 milions d’euros, que suposarà uns diners extres per a la Comunitat d’aproximadament 42 milions d’euros i la reassignació d’altres 23 milions d’euros, el que farà possible traslladar inversions de projectes inclosos en aquest pla cap a altres considerats més prioritaris en aquesta fase del programa.

Aquests 65 milions d’euros, ha dit Puig, “permetran posar en marxa programes i inversions necessàries per als que no disposàvem fins aquest moment de recursos” i, a més, suposen “una nova mostra de confiança de les institucions europees amb la gestió del nou Govern de la Generalitat “.

Projectes adreçats a les persones

D’altra banda, un cop aprovada la reprogramació del Feder 2014-2020, es van a realitzar actuacions destinades a la digitalització dels ecoparcs de la Comunitat Valenciana, mitjançant la implantació d’un sistema informatitzat i automatitzat de la xarxa global d’ecoparcs fixos i mòbils de tota la Comunitat.