La Generalitat coordina a mes de 400 efectius en el #GranSimulacre2016

148
La Generalitat, a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, ha realitzat aquest dijous la primera fase de l’exercici # GranSimulacre2016, que ha recreat un accident al terme municipal de Paterna amb múltiples víctimes després de la col·lisió d’un vagó de metro i diversos vehicles. Més de 400 persones, entre professionals i figurants, participen en aquest simulacre.

El director general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha destacat que el “gran simulacre és una tasca molt complexa però s’ha de fer per posar a prova les capacitats de resposta”.

Aquest exercici serveix també per activar el Pla Territorial que, en la seva fase d’Emergències, és la primera vegada que s’activa, i que permetrà moure tots els operatius que intervenen.

Al costat de Ángel, s’ha desplaçat a la base militar Jaume I de Bétera la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, que ha visitat el simulacre al costat del director de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), Ángel García de la Bandera, i el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo.

Salvador ha destacat la feina feta i ha assegurat que cal “estar el millor preparat possible i poder aplicar els protocols necessaris”. Per a la consellera, “fer aquest simulacre avui suposa que el dia de demà estiguem tots ben preparats en cas, esperem que no, que hi hagi qualsevol tipus de sinistre i poder respondre de manera adequada i eficient”.

FGV va iniciar la preparació d’aquest gran simulacre en col·laboració amb el Centre de Coordinació d’Emergències fa més d’un any i, com a part del desenvolupament del seu propi Pla d’Emergències i amb l’objectiu de millorar les condicions de seguretat en les que presta el servei , respecte a viatgers, treballadors i instal·lacions.

Alhora, aquesta iniciativa s’inclou dins el compromís de l’actual Govern valencià de complir les recomanacions en matèria de seguretat de la comissió de les Corts dedicada a l’accident de metro del 3 de juliol del 2006.

La situació recreada en # GranSimulacre2016 treballa sota el supòsit derivat de la col·lisió entre un comboi de Metrovalència i diversos vehicles al costat d’un baixador al municipi de Paterna. L’accident té com a conseqüència immediata un gran nombre de víctimes, en un primer moment per determinar. El nombre final de víctimes amb què es treballa és de 38 morts i 81 ferits de diferent consideració.

La situació va passant per diferents fases: en un primer moment, correspon a FGV activar el seu pla d’autoprotecció que, donada la gravetat del sinistre, determina que és necessària la intervenció de recursos externs.

La Generalitat, a través del Centre de Coordinació d’Emergències, dóna una resposta d’acord a la magnitud activant el Pla Territorial d’Emergències i el Procediment en Emergències amb Múltiples Víctimes. Tot el desenvolupament de les situacions fictícies recreades i les diferents fases que ha travessat l’exercici s’han pogut seguir en el compte oficial de Twitter @ GVA112.