La fundació Caixa Castelló organitza un espectacle familiar d’animació, amb motiu de la celebraió del 25 aniversari de Botafocs

440
Amb motiu de la celebració del 25 aniversari de Botafocs. Ball de Dimonis i Bestiari de Castelló de la Plana ‘, la Fundació Caixa Castelló organitza en el seu cicle “Cuencuentahucha” l’espectacle familiar d’animació “La Llegenda del Foc: Origen del Foc a la Festa con el professor Tarambana & Cia”, creat especialment per aquesta ocasió per la companyia Splai Castelló que ha preparat un contacontes per divulgar tots els aspectes relatius a la indumentària dels dimonis, les eines de foc, el bestiari, els elements d’intendència i seguretat o els capgrossos. En finalitzar l’espectacle d’animació, que tindrà lloc al Saló d’Actes de l’Edifici Hucha el Divendres 27 de març a les 18:30 hores, Botafocs. Ball de Dimonis i Bestiari de Castelló de la Plana realitzarà un correfocs infantil amb pirotècnia al carrer Enmig de Castelló, davant l’Edifici Hucha de la Fundació Caixa Castelló.

Cap a l’any 1989 un grup de persones del Col·legi Públic Elcano del Grau de Castelló van començar a treballar conjuntament per fer possible la creació d’un ball de dimonis. Així, els Dimonis del Grau van realitzar la primera actuació al Carnaval del Grau de 1990. El grup es va ampliar amb la creació d’un grup de percussió, participant en nombrosos actes de Castelló: la Encesa de Gaiates, la Cavalcada de Reis, les Festes per la Llengua … fins que el 1993 va néixer el grup Botafocs amb membres sense límit d’edat que abasta un àmbit geogràfic més gran.

Botafocs va anar creixent amb persones de diferents àmbits culturals, participant en festes de foc així com organitzant diferents manifestacions de cultura popular. Durant aquests 25 anys la formació ha dut a terme nombrosos espectacles populars de carrer amb els dimonis, foc, capgrossos i bestiari com a segell identificatiu, fins a portar a terme 496 activitats amb 520 participants i ha visitat 94 localitats de les comarques de Castelló, València, Alacant, Girona, Barcelona, ​​Lleida, Tarragona, Palma de Mallorca o la Franja de Ponent.

La arrelada tradició del ball de dimonis és un gènere que es desenvolupa a Europa al voltant dels segles XI i XII, s’organitza en el període que va de la primavera a l’estiu i reinterpreta les històries naturals de l’època clàssica enriquides amb elements de la tradició oriental per representar la lluita de l’Anyell contra el Mal.

Splai Teatre és, des de 2002, un referent dins de l’àmbit cultural de Castelló. La companyia de teatre formada per animadors, actors, músics i tota mena d’artistes ha elaborat en aquests últims deu anys una carta d’espectacles i esdeveniments que abasta tot tipus d’actes socials i culturals: des de les Galanías a la Reina de les Festes de localitats com Castelló, Grau, Orpesa, Alcalà de Xivert, Vistabella, Vilafamés o Santa Magdalena de Polpís, la realització dels actes d’inauguració i cloenda de la XX Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó de Castelló; visites guiades dramatitzades al Museu de Belles Arts de Castelló o la coordinació dels Premis Joventut de Castelló, en què preval la innovació i la creativitat.

Però és en el vessant purament teatral en què descobrim el cabal de talent que malbarata Splai Teatre. El teatre “Amor meu jo també t’estimo”, “El somriure del mandril”, els titelles d ‘”Els contes del tio Nelo”, l’origen de la ciutat a “Les festes de Castelló” o la misteriosa màquina de reciclatge “El reciclamàtic” segueixen omplint els patis de butaques per diversió del públic de totes les edats. Cercavila, animació, tallers i jocs, produccions musicals, muntatges d’il·luminació, so audiovisuals i pirotècnia són algunes de les opcions que Splai Teatre ens ofereix per elevar el temps d’oci o la celebració de les nostres festes a un altre nivell.