La Diputació de Castelló vertebra turísticament la província a través de la marca ‘Territori templari’

467

Vertebrar turísticament la província aprofitant el seu patrimoni natural i històric. Aquest és l’objectiu amb què va néixer el passat mes d’abril la marca ‘Territori templer’ i sota aquesta mateixa màxima des de l’1 d’abril Peníscola i Culla s’han convertit en els seus dos principals arguments turístics i culturals mitjançant dues rutes que neixen des del castell de la Ciutat Papal per fer de l’important llegat de l’ordre “un argument per aprofitar el binomi costa-interior”, tal com ha pogut comprovar aquesta setmana en primera persona el vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales.

Així, des del passat dissabte i fins al 31 d’octubre el Govern Provincial unirà el litoral i l’interior castellonenc oferint al visitant una “experiència única que arrenca en el major referent turístic que té Castelló, el Castell del Papa Luna, per traçar dues visites guiades diferenciades però que tenen en Culla, i el seu casc antic, un mateix destí “.

La primera d’elles, la ruta ‘Culla 700 anys, està programada de dissabte a dimecres i amb sortida des del port de Peníscola a les 15: 30h i tornada a les 21: 00h. Es tracta d’un itinerari guiat pel seu casc històric, declarat Bé d’Interès Cultural en 2004, descobrint les seves pintoresques carrers i monuments tan significatius com les ruïnes del castell musulmà, el graner del Comendador o l’antic hospital.

D’altra banda, els dijous i divendres, amb sortida a les 21:00 hores i arribada a les 02:00 hores des del mateix lloc, es realitzen les visites nocturnes pel nucli antic, amb la màgia i encant especial de la llum de la lluna, i la sessions astronòmiques a l’observatori ‘Astromaestrat’ situat en el paratge de Sant Cristòfol a 1.000 metres d’altitud.

D’aquesta manera, “convertim el llegat dels Templers a un itinerari estratègic que ens permet descobrir als nombrosos turistes que diàriament recorren el monument papal la dualitat d’una terra única que té en el seu patrimoni històric, arquitectònic i natural el millor argument per enamorar al qual la visita “.

A més, ha afegit Sales, “mitjançant aquesta nova experiència turística vam aconseguir vertebrar turísticament Castelló, igualant oportunitats i connectant costa i interior per construir un camí d’oportunitats que es converteixi en un motor de desenvolupament i creixement per a tota la província”.

Cal destacar que els visitants del Castell tan sols hauran d’abonar dos euros més per obtenir les seves passades diaris amb transport inclòs i gaudir així d’aquestes rutes del ‘Territori templer’ amb destinació Culla.

Fins a 12 municipis

El vicepresident provincial ha remarcat que aquest itinerari estratègic és la primera de les nombroses iniciatives que naixeran sota el paraigua d’aquesta marca gestada pel Govern Provincial “per fer del llegat d’aquesta ordre i de la nostra història el millor nexe d’unió entre la cultura i el turisme “.

En aquesta línia, cal recordar que a més d’aquestes rutes, des de la Diputació ja s’ha procedit a la senyalització dels monuments dels municipis que actuen com a punt de partida de la ruta, Peníscola a la costa i Culla a l’interior, a més de Alcalà de Xivert, on es troba un dels elements arquitectònics més importants de la ruta, el Castell de Xivert, cap de la comanda templera en 1243.

Al costat d’ells, el ‘Territori templer’ està integrat en l’actualitat per elements històrics de Santa Magdalena de Polpís, la Salzadella, Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, les Coves de Vinromà, Vistabella del Maestrat, Azteneta del Maestrat i Borriana.