La Diputació de Castelló invertirà 73’4 milions d’euros del pressupost del exercici 2017 a l’acció social i als municipis

97

“El pressupost de la Diputació per a 2017 és el de la igualtat d’oportunitats. Uns comptes per consolidar el territori i que els castellonencs se sentin orgullosos de ser-ho i de viure en cadascun dels 135 municipis que formen aquesta província “. Amb aquestes paraules, la diputada d’Acció Social, Elena Vicente-Ruiz, ha validat aquest matí l’aposta de Javier Moliner per fer de cada poble “un lloc millor per viure” destinant la major partida pressupostària, 73.400.000 d’euros, a promoure els serveis i infraestructures que permetin que “Castelló siga més”.

No en va, tal com ha destacat la responsable de presentar aquest eix estratègic del Pressupost provincial, l’oficina tècnica i Acció Social són les dues àrees amb major pressupost, i ho són perquè “marquen la base en la qual s’assenten la resta de accions estratègiques provincials “. “Perquè dues àrees que al principi són tan dispars tenen una mateixa raó de ser: millorar els nostres municipis i els seus serveis perquè ningú es quedi enrere en el camí del creixement”.

Gairebé vuit milions directes per Acció Social

Per generar el millor escenari per garantir la qualitat dels 600.000 castellonencs independentment del seu lloc de residència, el proper exercici es destinaran 2 milions d’euros a promoure la igualtat d’oportunitats a través d’inversions socials en els 135 pobles de la província.

És el cas, per exemple dels 272.000 euros consignats per convertir Castelló en un territori cardioprotegit, els 200.00 euros en subvencions als ajuntaments per a les unitats de Respir Familiar, 200.000 per a subvencions per a la tercera edat o els 100.000 euros que han de promoure la instal·lació de gronxadors adaptats.

Unes inversions que, al costat dels 5,9 milions d’euros destinats al centre d’acollida, el complex socioeducatiu i Penyeta Roja, “són un exemple clar de la unió del que és social i el tècnic amb una mateixa finalitat: que els nostres veïns guanyin en qualitat de vida “.

Més de 7 milions per a carreteres i camins rurals

I així es tradueix en la campanya ‘Repoblem’. “Perquè consolidar la població en tots els nostres pobles no passa només per oferir-los millors serveis, com és el cas del Pla Wifi-135 o les unitats respira, sinó per millorar el seu entorn a través d’obres i inversions en infraestructures que garanteixin que ningú hagi de abandonar el seu poble per falta d’oportunitats econòmiques o socials “.

Per això, en 2017 es faran servir més de set milions d’euros del pressupost per a la millora de la seguretat viària i les comunicacions. En la mateixa línia,
el pressupost per a manteniment i conservació de carreteres i camins patirà un notable increment passant dels 2,1 milions d’euros aquest any fins als 5 milions el proper curs.

La major partida és la destinada als 135 municipis
I és que invertir en els pobles és fer-ho en millores per als nostres veïns, per això el Govern Provincial ha realitzat “el major esforç inversor de la història amb fons propis per posar a disposició dels 135 municipis 14 milions d’euros, perquè els ajuntaments realitzin inversions a través dels POIS 135 i d’altres projectes d’especial interès “.

Així, als més de 12 milions d’euros de recursos provincials pressupostos per consolidar els POIS, cinc més que aquest any, cal sumar-li dos milions d’euros previstos per donar forma a una trentena de convenis signats amb els pobles de la província i que “busquen respondre a les necessitats plantejades pels propis ajuntaments”.

Més de 11 milions per a xarxa d’aigua potable i recollida d’escombraries

Necessitats com la de millorar la xarxa de sanejament, proveïment i distribució d’aigua potable a través d’obres de condicionament i construcció per a la qual el Govern Provincial destinarà més de 9,4 milions d’euros, dels quals destaquen 5.834.126,61 euros per al servei de manteniment de depuradores en municipis.

Cal destacar a més que per garantir el servei de recollida d’escombraries i el tractament de residus a tota la província, el pressupost de 2017 recull 2,1 milions d’euros.

“L’objectiu és clar: que ningú hagi d’abandonar un poble per falta d’oportunitats i que allà on un municipi tingui una necessitat trobi a la Diputació a la seva millor aliada per resoldre-“, ha conclòs Vicent-Ruiz.