La Diputació de Castelló insta Generalitat perquè compensi la discriminació inversora cap a Castelló

497

El Govern Provincial ha presentat una moció de cara al proper Ple de la Diputació amb l’objectiu d’instar la Generalitat a compensar la seva discriminació inversora cap a Castelló amb els 851 milions d’euros que rebrà aquest any de més del Govern d’Espanya. Aquesta iniciativa es votarà en la sessió plenària del proper dimarts 20 de juny.

La moció presentada pel vicepresident primer i portaveu de la Diputació, Vicent Sales es recolza en el fet que els nous pressupostos generals de l’Estat inclouen per a aquest any un important augment de les transferències a la Generalitat Valenciana, que puja a 851 milions d’euros . “L’aposta del Govern per la Comunitat Valenciana és tal, que elevarà les seves transferències a la Comunitat Valenciana un 9,5% més, enfront de la pujada mitjana a nivell nacional del 5,7%”, ha explicat.

El portaveu del Govern Provincial dóna suport a la reivindicació a la Comunitat Valenciana de més i millor finançament dels serveis bàsics i d’inversions productives per part del Govern Central, que ve de lluny. “Però també és cert que la província de Castelló representa el 12% de la població de la Comunitat Valenciana i que en els pressupostos de la Generalitat Valenciana amb prou feines hem rebut el 6% del total, el que suposa una evident discriminació per part del Consell a la província de Castelló si seguim els mateixos paràmetres de queixa del tripartit cap als pressupostos generals de l’Estat “, ha lamentat Sales.

En la proposta de resolució, es proposa instar a la Generalitat Valenciana a que destini el 100% dels nous ingressos derivats de l’actual i el futur model de finançament a matèria d’igualtat, dependència, ocupació, residències, emprenedoria, sectors productius, infraestructures, sanitat i educació, i no a incrementar el nombre d’alts càrrecs i assessors del Consell i del sector públic instrumental.

300 milions per a un Pla Extraordinari d’Infraestructures en la CV

A més, en vista de la quasi nul·la finançament de noves infraestructures, especialment a la província de Castelló, també es reclamarà a la Generalitat Valenciana que inverteixi en el present exercici 300 milions d’euros en un Pla Extraordinari d’Infraestructures Estratègiques de la Comunitat Valenciana.

En la moció es reconeix el fet que tant en els moments de major expansió econòmica a Espanya i de major capacitat inversora, ara fa una dècada, com en la revisió del model de finançament autonòmic realitzat l’any 2009, Castelló sempre ha estat per sota de la mitjana nacional en inversions del Govern i de la Generalitat.

La major crisi econòmica que ha patit Espanya en la seva història recent, encara no superada en la seva totalitat a dia d’avui, ha fet impossible adoptar mesures que ho corregissin per part del Govern Central.

Però per contra, els pressupostos dels dos últims exercicis han marcat un punt d’inflexió pel que fa als ingressos rebuts per part del Govern a causa, principalment, a la recuperació ia la major activitat econòmica, i també a la possibilitat de finançar-se per part del Govern central a interès zero. Per això el Govern Provincial confia que la resta de grups polítics de la Diputació es sumin a aquesta justa reivindicació pel bé dels castellonencs.