La Diputació de Castelló completa la major xarxa de serveis socials a l’interior amb l’aprovació de 24 noves Unitats Respira

473

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha ratificat aquest matí el compromís adquirit pel Govern Provincial amb totes les ajuntaments que han sol·licitat una Unitat de Respir Familiar a través de la signatura dels respectius convenis amb els 24 nous municipis que s’adheriran a aquest servei i que permetran al Govern Provincial “completar la major xarxa de serveis socials per a la gent gran posada en marxa fins a la data”.

El saló de recepcions del Palau Provincial s’ha convertit en l’escenari escollit per materialitzar un nou recurs sota la campanya Repoblem de consolidació de la població en el món rural que portarà a la Diputació a invertir aquest any un total de 458.000 euros per a vertebrar la més extensa xarxa d’Unitats Respira existent a la província.

“Avui vam reunir a 24 alcaldes perquè ja des de demà en els seus municipis s’aixequi la porta d’una nova Unitat de Respir Familiar per atendre els seus veïns. Perquè des que així ens ho van demandar a la Cimera d’Alcaldes a assegurar-nos que aquest era un servei fonamental per al futur dels seus pobles, hem treballat perquè aquest pla provincial de cura de persones grans sigui una realitat com més aviat allà on ho han sol·licitat “, ha explicat Moliner.

Així, a més dels 31 unitats de Respir Familiar ia habilitades, les 24 noves obriran les portes en els següents municipis: Aín, Alcúdia de Veo, Ares del Maestrat, Càlig, El Toro, Eslida, Espadella, Fonts d’Aiòder, la Jana, la Llosa, la Mata, les Coves de Vinromà, Moncofa, Morella, Portell de Morella, Ribesalbes, Sant Jordi, la Serra d’En Garceran, Tales, Toga, Torrechiva, Vall d’Almonacid i Vilafamés.

I per això, ha recordat el president provincial, el Govern Provincial va aprovar una modificació pressupostària de 240.000 euros que “ens ha permès garantir el servei en tots els pobles de menys de 10.000 habitants que l’han sol·licitat, sense excloure cap, i amb la convicció que responent a les demandes dels pobles amb menys recursos garantirem un futur millor per als castellonencs que han escollit viure en el món rural de la província “.

En aquest sentit, Moliner ha posat èmfasi en com aquest ambiciós programa assistencial “s’està construint de la mà dels nostres ajuntaments, en una col·laboració conjunta que mira a les persones i no als colors polítics. Perquè el municipalisme i la lluita contra la despoblació rural són dos dels grans eixos estratègics d’aquesta Diputació i amb les Unitats de Respir Familiar donem una resposta a tots dos “.

Cal recordar que mitjançant el portal web unidadesrespira.dipcas.es, els usuaris o potencials beneficiaris del servei poden veure de forma molt senzilla i visual un mapa provincial amb totes les unitats respira i una fitxa detallada amb la informació de cadascuna d’elles.

campanya Repoblem

Una xarxa d’Unitats de Respir Familiar amb la qual el Govern Provincial consolidarà el major anell assistencial en les vuit comarques de la província, cobrint un territori poblat per 74.650 habitants dels que aquest estiu atendrà a més de 750 “permetent la conciliació laboral, personal i familiar dels familiars que tenen cura de persones grans o dependents “.

A més, entre els principals objectius d’aquestes Unitats Respira, es troba el del manteniment de l’autonomia personal de la gent gran i el del desenvolupament de les relacions personals i socials per a facilitar la permanència de l’ancià en l’entorn habitual.

Tot això per sumar nous recursos a la campanya Repoblem impulsada pel Govern Provincial per frenar el despoblament de l’interior de Castelló mitjançant polítiques i iniciatives que, com les Unitats de Respir Familiar, “ofereixen més i millors serveis als castellonencs que decideixen viure al món rural perquè no hagin d’abandonar els seus pobles per falta d’oportunitats “.

Per això, aquest any l’administració provincial invertirà més de 30 milions d’euros, un 21% del pressupost total, a tot el conjunt d’accions dissenyades per afavorir el desenvolupament rural i combatre la despoblació de les zones rurals “arribant on altres no ho fan i escoltant als que menys veu tenen “.

A través d’iniciatives com les Unitats de Respir Familiar i mesures com les ajudes per naixement o adopció per a les famílies que resideixen en municipis menors de 1.000 habitants, l’Escola Matinera, el programa Salut al Poble o les accions en matèria turística, cultural i esportiva encaminades a dinamitzar econòmica i socialment els pobles de l’interior amb menys recursos.