La Diputació de Castelló celebra el suport de les Corts a la candidatura de Camins de Penyagolosa a la Unesco

452

La candidatura de ‘Camins del Penyagolosa’ a patrimoni mundial de la UNESCO ha sumat avui un nou reconeixement i recolzament amb l’aprovació en sessió plenària per part de tots els grups polítics amb representació a les Corts Valencianes d’una declaració institucional de suport a aquesta aspiració provincial.

D’aquesta manera, la candidatura impulsada per la Diputació de Castelló perquè l’organització declari com a Patrimoni Mundial ‘Camins del Penyagolosa’ pel seu gran valor patrimonial, tant natural com històric i arquitectònic, fa un pas determinant amb el “innegable reforç que suposa el comptar amb el suport de les Corts a l’hora de defensar la candidatura a nivell nacional “.

I és que el vicepresident i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha volgut posar en valor la unanimitat mostrada a Les Corts a l’hora de donar suport ‘Camins del Penyagolosa’ ja que és el “reflex de la unanimitat de tota una província que ambiciona donar a conèixer el seu patrimoni i essència per tot el món. Per això, vam sumar esforços amb l’objectiu comú de defensar, divulgar i valoritzar aquest tresor patrimonial que s’aixopluga sota ‘Camins del Penyagolosa’.

Aquesta declaració institucional arriba després que el propi Sales, amb el director de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris Culturals, Juan Antonio García; i el vicerector de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla, es reunís amb representants de tots els grups polítics (Compromís, PSPV, Podem, PP i Ciutadans).

No en va, Sales ha incidit en la importància d’aquest aval autonòmica ja que amb ell es dota d’oficialitat a aquesta proposta impulsada des del Govern Provincial i construïda “al costat de l’UJI, els nou municipis situats a la falda del Penyagolosa i tots els castellonencs que des de l’orgull de viure en una terra única volen fer del nostre llegat patrimonial una inesgotable font d’oportunitats “.

expedient candidatura

Cal destacar que aquest nou suport autonòmic reforçarà l’expedient a Patrimoni Mundial Unesco que s’està ultimant des de la Càtedra Diputació de Centres Històrics i itineraris Culturals de l’UJI, i mitjançant el qual el Govern Provincial aspira que ‘Camins del Penyagolosa’ adquireixi la designació de patrimoni Mundial de la ‘Unesco’ per multiplicar el valor de tot el que l’envolta: naturalesa, municipis, tradició, patrimoni i vida “.

En aquesta línia, i al costat de les més de 20.000 firmes de suport ja recollides, en els últims mesos l’administració provincial va aconseguir que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport també reconegués el gran valor patrimonial que atresora el projecte al incloure-ho dins del Pla Nacional de Paisatge Cultural (PNPC) i en el llistat dels cent paisatges culturals més representatius d’Espanya.