La Diputació de Castelló agilitza la restauració de les capelles de la histórica ermita de la Mare de Deu de l’Avellà en Catí

462

El Servei de Restauració de la Diputació de Castelló està agilitzant els treballs per tornar tot el seu esplendor a l’ermita de la Mare de Déu de l’Avellà a Catí, El Govern Provincial ha prioritzat està actuació de restauració i conservació de dues de les capelles que conformen aquesta petita però impressionant ermita del segle XVIII.

Com ha explicat el vicepresident primer i responsable de l’àrea de Cultura, Vicent Sales, “es tracta d’una joia del barroc provincial que corria el risc de desaparèixer sense el treball del Servei de Restauració de la Diputació de Castelló”. La importància és tal, que fins a cinc persones estan participant en els treballs de restauració.

La realitat és que les pintures estaven en molt mal estat de conservació per problemes d’humitats, que es van recuperant a poc a poc després del sanejament del suport i l’eliminació de restes d’antigues intervencions, que es van aplicar per reparar de manera urgent zones de les pintures amb perill de despreniment i que va accelerar els processos d’alteració.

Com han puntualitzat des del Servei de Restauració, a hores d’ara, després de la consolidació de tota la superfície pictòrica, s’està intervenint en el fris superior, en cornises i motllures mitjançant l’aplicació de morters de volum per acabar amb un estuc fi. A les zones sanejades s’està aplicant també diverses capes superposades de morter fins a arribar al nivell de la pintura, mentre que d’altra banda es van realitzant també proves de neteja, ja que un cop finalitzada la fase de reintegració volumètrica, dels que faltaven, es s’iniciarà la neteja de tota la superfície pictòrica.