La Diputació de Castelló aboga per un model económic participatiu, per aconseguir fons de la UE

463

El procés participatiu que està liderant la Diputació de Castelló per elaborar una Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible que permeti captar més fons europeus als municipis de l’àrea urbana i periurbana de Castelló ja està oferint les primeres conclusions.

Així, després de la primera reunió del Grup de Suport Local que va tenir lloc la setmana passada, on van participar més de 60 representants de l’economia, empresa, universitat, associacions veïnals i ajuntaments implicats, un dels punts en els quals va coincidir tot el grup és la necessitat de passar a un model econòmic inclusiu que tingui en compte a tots els agents de la província.

La finalitat d’aquesta primera reunió va ser identificar els reptes actuals i desenvolupar visions per vertebrar i cohesionar el territori. En altres dues sessions, la propera se celebrarà el 28 d’abril, s’abordarà la selecció de prioritats i el desenvolupament d’un pla d’acció i, finalment, la presentació final de l’estratègia. cal recordar que les noves directrius de la Unió Europea impedeixen optar a finançament comunitari als municipis que no hagin presentat una estratègia de desenvolupament.

En aquest sentit, el paper de la institució provincial és de coordinar les aportacions dels municipis participants i proporcionar una visió de conjunt sobre el territori d’actuació. A més, aporta la capacitat econòmica, tècnica i l’experiència en gestió de Fons Estructurals i projectes europeus a través del Servei de Promoció Econòmica.

“Davant la nova conjuntura europea el municipi que no estigui preparat es quedarà sense oportunitats, per això és vital que els ajuntaments i agents implicats en aquest procés treballem conjuntament per alinear els nostres interessos amb els de la Unió Europea i posicionar-nos com un territori fort que pugues i vol créixer des de la sostenibilitat, intel·ligència competitiva i cohesió territorial”, ha apuntat Javier Moliner, qui ha estat acompanyat pel diputat de Promoció Econòmica, Vicent Sales.

Identificar prioritats

En finalitzar el procés, l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible permetrà identificar les prioritats d’actuació en aquesta gran àrea de la província; establir un programa d’actuacions, amb els recursos necessaris i temporalització; desenvolupar un pla de finançament per identificar les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Fons Social Europeu; així com un sistema de seguiment, participació i gobernanza de l’Estratègia que permeti la seva gestió al llarg de la seva implantació.

Els més de 60 integrants del Grup de Suport Local representen als ajuntaments de Castelló, Benicàssim, Almassora, Borriana i Les Alqueries, sindicats, Universitat Jaume I, CEC, Cambra de comerç, ITC, Generalitat Valenciana, Fundació Globalis, Casino Antic, federacions d’associacions veïnals, CEEI i tècnics de les àrees de Turisme, Promoció Econòmica i Oficina Tècnica de la Diputació.