La Diputació d’Alacant organitza al ADDA el ‘Primer Congres de Agroecología de la provincia’

116

La Diputació d’Alacant impulsa el ‘Primer Congrés d’Agroecologia de la província’, una iniciativa pionera amb la qual es pretén inspirar en la ciutadania estils de vida saludable, posar en valor productes autòctons, impulsar projectes sostenibles i intercanviar experiències entre creadors, consumidors i cooperatives. ‘EcoWorld’ és el títol d’aquesta proposta que es desenvoluparà en l’ADDA el proper 17 de novembre.

El diputat de Foment i Desenvolupament, Sebastián Cañadas, ha presentat aquest matí els detalls d’aquest esdeveniment que comptarà amb destacats professionals del sector, encarregats d’explicar les seves experiències i de compartir els seus coneixements en diverses ponències que se celebraran durant la jornada ecològica.

L’organització d’una mostra i degustació de productes autòctons, una trobada de treball per propiciar el contacte professional i la interrelació dels assistents, així com una sèrie de conferències en què s’abordaran aspectes relacionats amb l’agricultura ecològica i la sostenibilitat, amb panells de projectes i debats participatius, configuren els continguts d’aquesta experiència, durant la qual se signarà el ‘Primer Manifest Conscient’ amb un llibre de rúbriques en què el públic assistent podrà adherir-se a un compromís d’acció de tres punts, seguint els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU.

Sebastián Cañadas ha explicat que “amb aquest congrés pretenem apropar el món dels productes ecològics al major nombre de persones possible i inspirar als ciutadans un estil de vida més saludable, conscient i responsable. Posar en valor i promocionar el sector ecològic, en general, i el agroecològic, en particular, així com oferir l’oportunitat de concebre nous projectes o afavorir l’intercanvi d’informació i d’opinions entre els diferents protagonistes són les premisses de Ecoworld “.

La jornada inaugural tindrà lloc a les 11:00 hores amb la presència del president del Govern Provincial, César Sánchez. A continuació, s’obrirà el torn de la taula debat amb les ponències matinals englobades sota el títol ‘Tres mirades cap a una mateixa ecologia’ i que s’iniciaran amb la intervenció de Javier Goyeneche, expert en emprenedoria sostenible i fundador de Fun & Basics i de Ecoalf, empresa aquesta última de roba i accessoris de moda confeccionats amb deixalles i escombraries que recullen els vaixells de pesca de les confraries de Santa Pola, la Vila Joiosa, Altea, Calp, Dénia i Xàbia. Des de fa una mica més d’un any s’han recollit 59 tones d’escombraries i, gràcies al seu projecte ‘upcycling the oceans’, netegen els oceans de residus mitjançant la col·laboració dels pescadors.

Seguidament, intervindrà l’analista econòmic Juan Ramón Rallo, director i fundador de l’Institut Juan de Mariana, guanyador del premi Julián Marías i del premi Comunitat de Madrid al millor investigador menor de 40 anys en Humanitats.

Aquest bloc es tancarà amb el científic i meteoròleg Martín Barreiro, qui ha publicat diversos estudis científics i ha participat en conferències internacionals sobre meteorologia i oceanografia i que aportarà la seva visió sobre la sostenibilitat i el medi ambient.

La sessió vespertina es desenvoluparà amb la presència del president del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, José Antonio Rico, la directora del màster d’Agroecologia, Desenvolupament Rural i Agroturisme de la Universitat Miguel Hernández, Esther Sendra, l’alcalde de Salines, Isidre Monzó, encarregat de parlar del projecte públic-privat del municipi Biovalle, així com el responsable de la sectorial d’Agricultura Ecològica d’ASAJA, Manuel Esclapez.

Segons ha indicat el diputat “la mostra de productes ecològics comptarà amb un nodrit nombre d’expositors que ens oferiran tastos de vins, olis, pa, conserves i d’una gran varietat d’aliments, perquè la província d’Alacant és una de les principals potències del país en agricultura ecològica “. A més, Cañadas ha concretat que els aliments exposats es donaran a Creu Roja quan finalitzi la jornada.

Tota la informació relativa a aquesta iniciativa, gratuïta i oberta al públic en general, es pot consultar a través d’ecoworld.com.es.