La Diputació d’Alacant i Asaja culminen amb exit el projecte de recuperació de la varietat autoctona de la provincia arros bombó

98
El projecte de recuperació de la varietat arròs bombó, autòcton del Parc Natural de la Marjal de Pego, ja és una realitat. El diputat de Foment i Desenvolupament, Sebastián Cañadas, i el president d’ASAJA-Alacant, Eladio Aniorte, han presentat aquest matí la jornada professional en què es donaran a conèixer els resultats d’aquesta iniciativa que ha permès reintroduir la collita d’aquest cultiu excepcional des del punt de vista gastronòmic, agrícola i ecològic, desaparegut fa més de mig segle.

L’esdeveniment, que tindrà lloc el proper dilluns 14 de novembre al CDT d’Alacant, comptarà amb la participació de nombrosos tècnics i experts en la matèria, els que desglossaran els detalls d’aquest projecte pioner a través de diferents xerrades i ponències. La jornada, a la qual assistiran també prestigiosos cuiners alacantins com Quique Dacosta, es completarà amb degustacions del producte i un show cooking a càrrec del xef del Restaurant L’Escaleta, a Cocentaina, Kiko Moya, i del responsable del laboratori de cuina del INVAT · TUR, Evarist Miralles.

El Govern Provincial ha invertit més de 16.000 euros en el respatller d’aquesta actuació, impulsada per ASAJA-Alacant i que compta amb la col·laboració de l’empresa Pego Natura. Després de la finalització amb èxit de la primera fase experimental, el programa preveu ara el llançament comercial del producte per 2017 amb l’objectiu de triplicar la producció. A més, la iniciativa persegueix que el 100% de la superfície agrària útil de Pego es destini al cultiu d’aquesta varietat autòctona de qualitat diferenciada, el que permetria tornar la tradició arrossera al municipi.

Sebastián Cañadas, qui ha destacat el compromís del Govern Provincial amb aquest tipus d’iniciatives, “amb les que vam aconseguir diversificar el nostre territori”, ha manifestat que “aquest projecte ens ha permès recuperar una varietat d’arròs autòctona del Parc Natural de la Marjal de Pego, que és on tradicionalment es conreava, i al mateix temps, afavorir l’ecosistema de la zona, un entorn natural de gran valor ecològic que és important mantenir i protegir “.

Per la seva banda, el president d’ASAJA-Alacant ha agraït el suport de la institució provincial amb aquesta iniciativa, així com de Pego Natura i dels agricultors de la SAT Grup Arrosser i ha expressat la seva satisfacció per haver convertit en realitat aquest projecte que ” té una clara viabilitat econòmica per la rendibilitat d’aquest arròs, per la seva qualitat, la seva adaptació a un entorn natural en què fan falta menys tractaments i per les seves qualitats, que el convertiran en un referent del turisme gastronòmic, que tant ha de aportar encara a la Costa Blanca “.

L’arròs bombó té el gra rodó, s’adapta millor a les característiques del terreny i ofereix multitud de possibilitats gastronòmiques. A més, aquesta varietat presenta una gran resistència a determinades malalties, per la qual cosa necessita menys productes fitosanitaris. “Sens dubte, aquesta és una qualitat molt valuosa i positiva perquè aquest cultiu s’assenti al Parc Natural Marjal de Pego, lloc on preval com a màxima l’equilibri dels cabals i el respecte permanent per la flora i fauna de la zona”, ha explicat l’alcalde de la localitat, Enrique Moll, qui també ha participat aquest matí en la presentació, al costat del cuiner alacantí Kike Moya i el representant de l’empresa Pego Natura Vicente Dominguis.