La conselleria d’igualtat reuneix per primera vega la nova Xarxa Valenciana d’Agents d’Igualtat

523

El secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha presidit la primera reunió de la nova Xarxa Valenciana d’Agents d’Igualtat de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que ja compta amb 43 integrants, que es preveu que, a finals d’aquest any, s’ampliïn a 74, consolidant plenament aquest nou model.

Alberto Ibáñez, acompanyat per l’equip de la Direcció general de l’Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, s’ha reunit per primera vegada a les noves integrants de la xarxa, després que la seva gestió va passar de dur-la una empresa privada a fer-se directament a través dels ajuntaments, per la qual cosa la Vicepresidència i Conselleria d’igualtat i Polítiques Inclusives ha invertit 1,9 milions d’euros que han permès la contractació de les agents d’igualtat.

El secretari autonòmic ha destacat que es tracta d’una aposta “fonamental d’aquest govern per la proximitat, el municipalisme i per les polítiques d’igualtat entre homes i dones vinculades al territori” i que, a més, suposa una millora del servei prestat, ja actualment ja supera en 13 l’equip anterior. De les noves agents, 22 són a la província de València, 14 a la d’Alacant i 7 a la de Castelló.

La previsió fins a final d’any, ha subratllat el secretari autonòmic d’Igualtat és arribar als 65 municipis valencians amb més de 20.000 habitants i les 11 comarques que no tenen localitats de més de 20.000 habitants, perquè “és molt important donar cobertura al món rural” .

El secretari autonòmic d’Igualtat ha indicat que en la nova xarxa, ja s’està treballant en tres prioritats: “lluitar contra la feminització de l’empobriment, desmuntar el patriarcat i els estereotips de gènere” i, a més, “ajudar en les tasques de prevenció, detecció i derivació en els casos de violència de gènere “.

La funció de les agents d’igualtat, ha explicat, és actuar com a dinamitzadores de les xarxes, serveis autonòmics i locals amb perspectiva de gènere, a més de treballar conjuntament amb les coordinadores d’igualtat dels centres educatius, així com amb el personal responsable de les campanyes de cribratge universal de Sanitat i amb el del SERVEF que realitzen els processos de tutelación per a dones, a més de col·laborar amb les oficina PANGEA i amb la Xarxa Jove, per aconseguir “una societat més igualitària”.

Així mateix, ha destacat que el canvi de model permet l’ampliació de l’horari del servei, ja que que les anteriors agents d’igualtat tenien una jornada de treball de 30 hores setmanals, mentre que les persones integrants de la nova Xarxa d’Agents d’Igualtat estan contractades amb una jornada mínima de 35 hores setmanals.

Reunió de la nova Xarxa

La trobada ha servit per informar les agents d’igualtat de la elaborción d’un manual per a l’elaboració dels plans d’igualtat municipals, que està previst es pengi a la web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives perquè puguin consultar fàcilment .

Així mateix, se’ls ha presentat la nova eina electrònica que s’ha elaborat perquè poder recollir les dades de totes les atencions realitzades a dones, associacions i empreses, i que compta amb una versió adaptada a cada província.

El secretari autonòmic ha explicat que l’objectiu d’aquests instruments és aconseguir una coordinació entre la conselleria i les diferents agents d’igualtat que compti amb la major efectivitat.

Funcions i composició de la nova Xarxa

La nova xarxa té entre les seves funcions la de treballar en la promoció de la igualtat entre homes i dones, realitzant tasques d’informació i assessorament personalitzat a dones sobre recursos i serveis. També assessora sobre la creació d’empreses i la millora de l’activitat empresarial o autònoma, l’elaboració, implementació i avaluació de plans d’igualtat municipals i la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals.

Així mateix, des de l’esmentada xarxa es desenvolupen tasques de prevenció i detecció de la violència de gènere, actuant en coordinació amb els serveis especialitzats de la Generalitat.

Fins a la data els 43 municipis que ja compten amb el nou model són: Ademús, Alacant, Alaquàs, Alcoi, l’Alcora, Alfafar, Algemesí, Almassora, Aiora, Burjassot, Borriana, Carcaixent, Cullera, Dénia, El Campello, Elda, Elx, Gandia, Ibi, Llíria, Manises, Moncada, Montanejos, Mutxamel, Ontinyent, Paiporta, Petrer, Picassent, Pilar de la Horadada, la Pobla de Vallbona, Quart de Poblet, Requena, Riba-roja de Túria, Sant Vicent del Raspeig , Santa Pola, Sogorb, la Vall d’Uixó, la Vila Joiosa, el Villar, Vinaròs, Xàbia, Xàtiva i Xirivella.