La conselleria d’igualtat publica la licitació del servei de 3.300 places en centres residencials per a persones majors

113

El ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV) ha publicat la licitació, per procediment obert, per a la contractació de 3.300 places en centres residencials de persones majors a la Comunitat Valenciana, per a la posada a disposició de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Es tracta d’un concurs obert a totes les empreses, amb la incorporació de les clàusules socials, les clàusules antimonopoli, i primant la qualitat del servei enfront del preu d’aquest. El contracte serà per a un període de tres anys prorrogables a uns altres tres, i per un import estimat que és de 379.739.225 euros. El termini per a presentar les ofertes finalitza el 4 de gener de 2017.

Amb la licitació del contracte de servei la Conselleria d’Igualtat pretén atendre la situació creada per l’anul·lació d’una part del model de concertació de places executat per l’anterior Govern Valencià, i que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va deixar sense validesa.

D’acord amb la normativa que regula els serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, aquests han de garantir a les persones majors una atenció residencial adequada en els casos en què aquest recurs és l’idoni, prestant una atenció preferent a les persones majors més desprotegides i garantint la llibertat d’elecció de centre residencial.

Per aquest motiu, amb l’objectiu d’atendre la necessitat de provisió de serveis d’atenció residencial per a persones majors en situació de dependència i, donada la insuficiència de places públiques, s’ha procedit a la contractació de 3.300 places en centres residencials de la Comunitat Valenciana.

Entre els aspectes que es tenen en compte per a l’adjudicació del concurs, es troba la proposició econòmica amb el preu/plaça/dia oferit pels licitadors, que es valorarà fins a 35 punts. També, la qualitat del servei, les característiques de l’edifici i l’oferta d’una sèrie de serveis addicionals al plec i opcionals per als usuaris es valorarà fins a un 65 per cent.

Així mateix i amb l’objectiu de descomercialitzar el sector i posar en el centre la qualitat de les prestacions a l’usuari, s’inclouen en el plec del contracte el compliment de les clàusules socials per a satisfer determinats fins d’interés general, com ara l’estabilitat de l’ocupació, la igualtat d’oportunitats entre hòmens i dones i la integració social dels col·lectius més desfavorits.

A les 3.300 places concertades, s’hi podrà derivar a persones majors dependents a qui se’ls propose l’ingrés en un centre residencial, com a recurs idoni o com a recurs disponible, en el seu Pla individual d’atenció (PIA), així com a les persones no dependents que tenen una necessitat social i s’establisca aquest ingrés mitjançant una resolució de la Direcció Territorial d’Igualtat i Polítiques Inclusives corresponent.

El pressupost per al contracte de tres anys és de 188.761.602 euros. Amb la pròrroga d’uns altres 3 anys, el valor total és de 379.739.225 euros.

Places residencials en 13 lots

El contracte de les 3.300 places s’ha dividit en 13 lots per agrupacions de comarques, tenint en compte les necessitats poblacionals actuals, i que oscil·len entre les 90 i les 430 places residencials, en funció de les necessitats poblacionals.

Amb aquests lots, caldrà ajustar-se a les comarques dels Ports, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat, la Plana Alta, l’Alcalatén, la Plana Baixa, l’Alt Palància, l’Alt Millars, el Racó d’Ademús, els Serrans, el Camp de Túria, el Camp de Morvedre, l’Horta Nord i València ciutat.

També estan incloses en els lots les comarques de l’Horta Oest i l’Horta Sud, la Plana d’Utiel-Requena, la Foia de Bunyol, la Vall de Cofrents-Aiora, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Canal de Navarrés, la Costera, la Vall d’Albaida, la Safor, el Comtat, l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, la Marina Alta, la Marina Baixa, l’Alacantí, el Baix Vinalopó i el Baix Segura.