La conselleria d’Igualtat licita des de gener la gestió de 636 places per a persones amb diversitat funcional i malaltia mental per 16,3 milions

481

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat des de gener d’aquest any les licitacions per a la contractació del servei de gestió integral de vuit centres d’atenció a persones amb malaltia mental i persones amb diversitat funcional, per un pressupost total de 16.332.671 euros, segons ha assenyalat la secretària autonòmica de Serveis Socials i autonomia personal, Helena Ferrando.

El total de les places licitades corresponents a aquests contractes és de 464 places per a persones amb malaltia mental, concretament 280 en centres de rehabilitació i integració social, 100 places en centres de dia, 76 en centres específic de malalts mentals i 8 places en habitatges tutelats . Així mateix, s’ha licitat la gestió de 172 places per a l’atenció a persones amb diversitat funcional intel·lectual en 2 centres ocupacionals.

Helena Ferrando ha reiterat el compromís de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de continuar treballant per “reordenar un sector que durant anys ha estat gestionat amb escassos recursos i infraestructures”, i ha assenyalat que l’objectiu és crear un sistema que doni resposta “a les noves necessitats de les persones amb diversitat funcional i amb malaltia mental i on el centre i l’interès siguin els usuaris i usuàries “.

La secretària autonòmica ha afegit que l’objectiu és crear un model d’atenció que desenvolupi i fomenti “l’autonomia personal i la vida independent” d’aquestes persones.

Per a això, i amb la prioritat de millorar l’atenció prestada en aquests centres, els plecs d’aquests contractes incorporen algunes novetats “com és la prestació obligatòria del transport dels usuaris dels centres ocupacionals, i els serveis addicionals com l’acompanyament personal i ajuda als usuaris per a la realització de tràmits administratius i sociosanitaris fora del centre, així com l’assessorament, orientació i gestió amb altres entitats especialitzades en teràpies alternatives i en activitats per al temps lliure i estades de vacances “ha assenyalat Ferrando.

Pel que fa a la durada del contracte, en tots ells s’estableix un termini d’execució de dos anys prorrogables a dos més, de manera que la durada total del contracte no pugui excedir els quatre anys.

Pel que fa als criteris d’adjudicació d’aquests contractes, s’han introduït noves fórmules objectives de valoració diferents de la proposició econòmica, a la qual es reserva únicament un màxim de 36 punts sobre un total de 100, primant qüestions relacionades amb el projecte de gestió que redundin en el benefici dels usuaris del centre.

Així mateix, s’han introduït altres clàusules socials dins de les condicions especials d’execució del contracte relacionades amb el respecte del principi d’igualtat d’oportunitats de les persones amb dificultats d’accés al mercat laboral tenint en compte col·lectius d’especial vulnerabilitat, com, per exemple, les dones víctimes de violència de gènere.