La conselleria d’igualtat incorpora una deducció en el tram autonómic del IRPF

117

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit que l’any vinent les famílies monoparentals gaudeixin dels mateixos beneficis fiscals que les famílies nombroses, per al que s’ha introduït en l’avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals una deducció en el tram autonòmic que iguala els dos casos, segons ha explicat la vicepresidenta, Mónica Oltra.

“D’aquesta manera, amb accions concretes, anem millorant a poc a poc la vida de les persones que ho tenen més complicat, per construir una societat més equitativa”, ha precisat Oltra en la clausura de les jornades nacionals ‘Famílies Monoparentals. Polítiques Familiars Específiques ‘, organitzades per la Federació d’Associacions de Mares Solteres (FAMS).

En la seva intervenció, la vicepresidenta ha reiterat “l’aposta del Consell del Botànic pel reconeixement de la diversitat familiar, per la visibilització de que existeixen altres realitats familiars a les que cal escoltar i atendre”, i ha assenyalat que un exemple d’això és la creació, per primera vegada, d’una direcció general que s’ocupa de les famílies, en tota la seva complexitat.

Oltra ha recordat que “en el seu primer any de govern, el Consell ja ha equiparat en drets de les famílies monoparentals a les famílies nombroses, i així, el 2016” incloem les famílies monoparentals en tots els beneficis de taxes que tenien les nombroses, especialment totes aquelles que tenen a veure a l’àmbit educatiu, matrícules, taxes expedició títols, etc “.

A més, ha assenyalat, des d’aquest curs, les famílies monoparentals ja tenen els mateixos punts que les nombroses per a l’elecció de centre educatiu, i des de l’1 de juny d’aquest any, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana té un títol de descompte igual per a les famílies nombroses i les monoparentals, a més de ser un col·lectiu prioritari en les ajudes al lloguer d’habitatge.

Dins dels reconeguts models familiars, ha concretat la vicepresidenta, “ens preocupa especialment el de les famílies monoparentals perquè més de la meitat es troben en risc de pobresa o exclusió social infantil i perquè el 82 per cent tenen al davant una dona”.

Les xifres, ha continuat, també demostren “la feminització de l’empobriment en l’àmbit sociofamiliar, on només el 48 per cent de les famílies monoparentals, que majoritàriament són dones, té una feina remunerada enfront del 69,9 per cent de les llars amb fills, en què almenys un dels dos progenitors té una feina “.
Oltra també ha al·ludit a les xifres que s’extreuen del Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social elaborat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que posen en relleu que la pobresa és hereditària i que el 80 per cent dels nens i nenes que viuen a situació de pobresa la mantindran en la seva vida adulta, “per al que s’està posant en marxa aquest ambiciós pla per tallar d’arrel aquesta situació”.

La vicepresidenta ha destacat que les famílies monoparentals han estat “oblidades i ignorades per l’anterior govern autonòmic”. Fins ara, ha subratllat, des de les institucions “es mantenia una idea antiga i encotillada del que significa ser una família i això suposava negar l’existència de les singularitats socials i per tant suposava no atendre les persones i les seves necessitats”.

Per finalitzar, la vicepresidenta ha reconegut que malgrat l’esforç de posar en marxa “polítiques que estan millorant ia la vida de moltes famílies, que fins ara no tenien ni el reconeixement de la seva especial situació, sabem que no és suficient, sabem que trobar feina i fer-ho compatible amb l’atenció a la família és complicat, i per això estem treballant “.