La conselleria d’igualtat ha abonat mes de 100 milions d’euros a entitats per al manteniment i funcionament de centres per a persones amb diversitat funcional

114
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha abonat més de 100 milions d’euros per al manteniment i funcionament de centres per a persones amb diversitat funcional dependents d’entitats sense ànim de lucre, entitats locals i per a centres propis, incloses les gestions integrals.

Aquesta quantitat suposa el doble de la quantitat abonada en aquestes mateixes dates l’any 2014, quan es va executar fins al 31 d’octubre el 45,2 per cent del total pressupostat, és a dir, 52 milions d’euros.

En total són 219 centres d’entitats sense ànim de lucre els que han rebut ja de mitjana el 83,39 per cent de les subvencions concedides per al manteniment dels centres que gestionen, que ascendeix a un total en 2016 de 87,4 milions d’ euros. Aquests centres compten amb un total de 6.222 places, de les quals 868 corresponen a recursos per a persones amb malaltia mental, i 5.354 són persones amb diversitat funcional intel·lectual o física. A data de 31 d’octubre han percebut la quantitat de 72,9 milions.

Els ajuts per al finançament de centres dependents d’entitats locals també han experimentat un increment important, ja que s’han executat en més del 60 per cent, amb uns pagaments que arriben a una xifra de prop de 13 milions d’euros, enfront del 25,12 per cent abonat en les mateixes dates en l’any 2014.

Els centres de titularitat municipal compten amb 2.276 places finançades, de les que 328 són per a persones amb malaltia mental i 1.948 per a usuaris amb diversitat funcional intel·lectual o física.

Així mateix, els centres de gestió integral han percebut ja el 48 per cent de la quantitat corresponent a aquest any per a despeses de funcionament, aconseguint els 14,5 milions d’euros, davant del 36,4 per cent rebut en les mateixes dates de 2014.

Tots aquests centres han experimentat un increment tant en la quantitat de la subvenció concedida com en el percentatge de pagament de la mateixa rebut a finals d’octubre.

500 noves places

Antonio Raya ha destacat que des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “treballem per reordenar un sector que durant anys ha estat gestionat amb escassos recursos i infraestructures, i crear un sistema que doni resposta a les noves necessitats de les persones amb diversitat funcional i on el centre i l’interès siguin els usuaris “.

En aquest sentit ha recordat la creació aquest any d’al voltant de 500 noves places per a persones amb diversitat funcional i persones amb malaltia mental crònica, gràcies a l’obertura de 8 nous centres i l’ampliació de places subvencionades en instal·lacions ja en funcionament, tot això amb un cost per al seu finançament de 4.910.960 euros.

Els 8 nous centres, que compten amb 157 places, són gestionats per entitats sense ànim de lucre. Cal destacar que 5 d’ells són habitatges tutelats per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, 2 per a persones amb malaltia mental i 1 per a persones amb dany cerebral adquirit.

A les places d’aquests nous centres cal afegir 81 places més en centres que ja estaven en funcionament i 13 places més que des del mes de gener estan sent ocupades en centres de les tres províncies.

D’altra banda, s’ha regularitzat el finançament de 5 centres d’atenció primerenca posats en marxa en 2014 i 2015, ampliant les places finançades en cada un d’ells i passant de 10 a 35, fet que suposa un increment de 25 places més en cada un. En total 125 places incrementades.

Pel que fa als centres de titularitat municipal, també s’augmenta l’oferta de recursos amb gestió municipal abans que finalitzi l’any, amb l’obertura a l’últim trimestre de 2016 d’una residència per a persones amb diversitat funcional física a Quart de Poblet i un centre ocupacional a Tavernes de la Valldigna.