La conselleria d’igualtat forma per primera vegada als funcionaris en atenció i promoció a la diversitat

166
La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives formarà per primera vegada, als funcionaris de la Generalitat sobre atenció i promoció a la diversitat, a través d’un curs, que sobre aquesta matèria s’inclou en el bloc de formació especialitzada de l’oferta anual de l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) per a personal de la Generalitat.

Així ho ha explicat el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, que ha assenyalat que l’objectiu de la Conselleria d’Igualtat és, precisament, donar a conèixer al funcionariat de la Generalitat els diversos col·lectius de la diversitat.

A més, De Lamo ha assenyalat que es tracta de millorar els coneixements, habilitats i sensibilització en l’exercici de l’activitat professional del personal de la Generalitat, en relació amb els col·lectius de la diversitat per a, “garantir el dret a la igualtat de les persones amb les que es relacionin i que l’atenció a elles sigui l’adequada “.

El director general d’Igualtat en la Diversitat considera que hi ha visibilitzar “les realitats de la diversitat”, i ha assegurat que part de l’origen en les situacions d’exclusió i discriminació té la seva arrel en “el desconeixement d’aquestes realitats i en els estereotips i prejudicis construïts contra aquests col·lectius “.

Per això, ha defensat la importància que l’administració pública “doni resposta a la diversitat social a l’hora de prestar serveis, coneixent les seves especificitats i les realitats de la diversitat”, i ha reiterat el compromís del Consell per treballar contra la discriminació que alguns col·lectius pateixen en l’accés als serveis públics “.

El curs es desenvoluparà durant sis sessions entre el 3 i 22 de novembre a la Ciutat Administrativa 9 d’octubre, i abasta tres àrees: la diversitat ètnica i cultural, principalment entorn al poble gitano, diversitat religiosa i diversitat sexual i familiar.

El professorat està compost per persones expertes en aquests temes, com Joan Oleaque, periodista gitano, doctor en Comunicació per la Universitat de València i professor de la Universitat Internacional de València; Antonio Constán-Navas, professor associat de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d’Alacant; i Fran Fernández i Raquel Jornet, tècnics educatius de Lambda, el col·lectiu LGTB de València.

Diversitat ètnica: el cas del poble gitano

Els dies 3 i 22 de novembre, es formarà sobre el bloc formatiu de ‘Diversitat ètnica: el cas del poble gitano’. S’hi abordaran aspectes relacionats amb la història de l’èxode i persecució del poble gitano i la construcció del racisme específic.

També s’estudiarà els factors de l’arribada i establiment del poble gitano a la Comunitat Valenciana, incidint en la seva història de la seva especificitat.

A més, es posarà èmfasi en la pèrdua de l’idioma romanó, els inicis del moviment associatiu gitano i el repte del paper de la dona. L’educació, l’empoderament, la convivència, el futur, i les polítiques adequades, seran altres dels temes tractats en aquesta àrea.

diversitat religiosa

La diversitat religiosa s’abordarà els dies 8 i 17 de novembre, en un bloc que conté matèries com secularització, espiritualització, aconfessionalitat, diversitat, i pluralitat, així com un repàs a altres expressions religioses i la transformació del fet religiós en l’era postmoderna.

Igualment s’estudiarà el marc legislatiu de la diversitat religiosa a Espanya, l’aconfessionalitat i les conseqüències pràctiques. També la demografia i realitat religiosa, i les tendències a l’horitzó 2020. Recursos educatius sobre la diversitat religiosa a Espanya.

Paral·lelament, es tractarà l’islam espanyol, des d’una perspectiva històrica i contemporània, incidint en els tòpics i conflicte social i la islamofòbia.

Diversitat sexual i familiar

Els dies 10 i 15 de novembre estaran dedicats a la formació del bloc de ‘Diversitat sexual i familiar’ que inclou els conceptes bàsics sobre diversitat sexual, l’evolució històrica i situació actual.

També abasta els conceptes bàsics en diversitat familiar des de l’enfocament dels tipus i les exclusions. De la mateixa manera, es tractaran els diferents tipus de LGTBfòbia i altres fòbies relacionades, les conseqüències i els agents implicats.

En aquesta àrea formativa s’estudiaran les eines tècniques i recursos per fomentar la diversitat, com són la legislació, la denúncia, el llenguatge inclusiu, els referents positius, els recursos socials i pedagògics, i el foment de l’activisme.