La conselleria d’igualtat arriba a una xifra de record en el pagament de la renda

462

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat al pagament de la renda garantida de ciutadania en els cinc primers mesos de l’any una xifra rècord, concretament 16,4 milions d’euros, que supera en un 838,51 per cent la qual es va destinar a la mateixa fi en l’any 2013, quan els pagaments no superaven els 1,7 milions d’euros en aquest interval de temps.

Així, ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha destacat que dels 41 milions d’euros que el seu departament va destinar en els pressupostos d’aquest any al pagament de la renda, 16,4 ja han arribat a la butxaca de les persones que més ho necessiten, mentre que la resta ja està compromès i en breu es transferirà a les 86 entitats municipals col·laboradores perquè puguin substanciar tots aquells expedients que ja estan tramitats.

Oltra ha afirmat que aquestes xifres “evidencien la bona gestió del Consell del Botànic i contrasten amb les de l’antic govern, que en els cinc primers mesos de 2013 només va ser capaç de tramitar ajudes per valor de 1,7 milions d’euros, tot i que aquest va ser un dels pitjors anys de la crisi, quan moltes persones, en una situació d’extrema vulnerabilitat, esperava que els seus governants els tinguessin com a prioritat “.

La vicepresidenta ha lamentat que això no va ser així ni en 2013, ni en 2014 ni en 2015, quan les quantitats en els cinc primers mesos de l’any es van reduir a 3,2 milions i 4,2 milions respectivament, i ha afegit que no va ser fins 2016, l’any en què l’actual Consell va aprovar els seus primers pressupostos, quan es va produir un canvi real en aquesta tendència, duplicant la quantitat abonada l’any anterior i arribant als 8,7 milions d’euros.

Ha incidit que “El pagament de la renda ha estat una de les prioritats d’aquest Govern, i per això li va conferir la categoria de crèdit ampliable, el que permet augmentar la partida destinada a aquest fi quan s’esgota. Una cosa que, segons ha explicat, ja s’ha fet aquest any, quan s’ha demanat a la Conselleria d’Hisenda un increment pressupostari de 12,9 milions d’euros per poder seguir “rescatant persones”.

Amb aquest augment de crèdit el pressupost destinat el 2017 a sufragar la renda garantida de ciutadania s’incrementa fins als 53,9 milions d’euros, una quantitat que contrasta amb el pressupost que es destinava a aquesta prestació en els anys on la crisi econòmica era més forta, com en 2008, on la renda tenia un pressupost assignat de 1,6 milions d’euros.

La vicepresidenta també ha ressaltat xifres com les del pressupost de 2012, quan els comptes de la Generalitat d’aquest any recollien una partida per renda de 18,6 milions d’euros, dels quals finalment només es van executar 5,8 milions d’euros, la qual que va fer que molta gent amb la resolució de l’ajut pagada es quedés sense poder cobrar-la.

Titulars i beneficiaris

Oltra ha indicat que la gestió d’aquests dos anys també està marcant un increment en el nombre de titulars i beneficiaris, que en els cinc primers mesos de 2017 ja sumen un total de 23.799, dels quals 9.900 tenen la condició de titular de l’ajuda , i 13.899 són beneficiaris.

Aquestes xifres, ha assenyalat, van en la mateixa línia d’increment de l’any anterior, quan per primer cop es van arribar als 50.204 destinataris d’ajudes (20.007 titulars i 30.197 beneficiaris), i que evidencien l’efectivitat de les “mesures urgents que es van adoptar fa dos anys davant la caòtica i greu situació d’emergència social, heretada de l’anterior govern “.

Mesures que, segons ha subratllat, han permès aconseguir que el 2016 es gestionaran i emetessin 28.023 resolucions, que hi hagi 50.204 destinataris de la Renda (20.007 titulars i 30.197 beneficiaris), mentre que el 2015 es van registrar 42.134 destinataris, el que suposen un increment de gestió en l’any 2016 respecte al 2015 de 8.070 destinataris més.

Respecte d’això, ha volgut agrair al personal de l’administració autonòmica “l’esforç i la tasca que ha realitzat al llarg de l’any passat per poder incloure dins el sistema de renda”.

Segons es desprèn de l’informe de gestió, la prestació mitjana de la renda en 2016 va ser de 377,11 euros, que es va distribuir d’acord amb el nombre de membres i els seus ingressos mitjans mensuals. Dels 20.007 titulars de la renda el 2016, 13.097 són dones i 6.910 homes, que representen el 65,46% i el 34,54% respectivament.

mesures agilitzadores

La vicepresidenta ha recordat que per “fer front a la urgent i extraordinària necessitat de posar al dia la gestió dels expedients i agilitzar el pagament de les ajudes pel al tap heretat de l’anterior govern, es va aprovar el juliol de 2016 un decret llei per agilitzar el procés de tramitació de la Renda garantida de Ciutadania “.