La conselleria d’habitatge rebaixa fins a un 28% el lloguer social en les llars protegides de Castelló

104

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha visitat la promoció d’habitatges destinada per a gent gran que la Generalitat tenen en règim de lloguer al Grau de Castelló de la Plana.

Allà ha estat acompanyada per la directora general de l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE), Helena Beunza, i pel regidor de Benestar Social i Joventut de Castelló, José Luis López. A la visita ha comprovat les intervencions de millora que la Conselleria porta a terme en aquests habitatges per posar-les de nou a disposició dels ciutadans, perquè considera que “no és tolerable que hi hagi habitatges buits a la Comunitat quan hi ha persones que tenen necessitat d’accedir a una d’elles “.

La conselleria, a través d’EIGE, gestiona a Castelló de la Plana 184 habitatges protegits de lloguer distribuïdes en tres promocions, de les que 116 estan desocupades. Salvador ha explicat que, des del Consell, s’estan aplicant dos tipus de línies d’actuació. “Una d’elles destinada a facilitar l’accés a les persones amb més necessitats socials. Però també s’estan atenent, mitjançant una segona línia, a altres segments de la població que pateixen dificultats per tenir un habitatge, però que no es troben en situacions tan precàries com els residents dels habitatges socials “, ha declarat.

María José Salvador ha assegurat que, quan va accedir al Govern valencià, es va trobar amb una elevada taxa de desocupació, entorn al 45%, a les 1.069 habitatges propietat de EIGE en lloguer que disposa en tota la Comunitat. Una desocupació resultat de les “males decisions de l’anterior govern que no va planificar bé la ubicació de les promocions, les necessitats ni els preus, cosa que ha provocat que hi hagi grans dificultats per donar sortida a aquests habitatges”, ha lamentat Salvador.

D’aquí la necessitat de la Conselleria d’Habitatge de crear una sèrie de mesures. Segons ha explicat la consellera, una d’elles ha estat el Pla de Lloguer Assequible, en marxa des del passat abril i que adequa i redueix les rendes del lloguer tenint en compte les circumstàncies econòmiques de cada família. En el cas de Castelló, de les 38 sol·licituds presentades, s’han concedit 27, el que representa un 71% del total.

Pla per a l’Ocupació d’Habitatges

Una altra de les mesures aplicades ha estat el Pla per a l’Ocupació d’Habitatges, que inclou accions de coordinació amb els ajuntaments. Una de les decisions adoptades ha estat l’actualització dels preus de lloguer de les diferents promocions per adequar-los als nivells actuals del mercat, després de realitzar estudis individualitzats.

En el cas de Castelló de la Plana, per a la promoció de EIGE de l’Avinguda del Pins destinada per a majors, des d’octubre de 2016 la conselleria està aplicant una reducció permanent en el lloguer d’un 28%, mentre que per a les promocions dels carrers Joan Baptista Folia Prades i Garcia Girona, la rebaixa ha estat d’un 17% i s’estan aplicant des de juliol de 2016. Des de la rebaixa de les rendes s’han produït un total de vuit nous contractes de lloguer en aquestes promocions.

Precisament, Salvador ha comentat en la seva visita als habitatges destinats a persones majors de 65 anys que, davant la manca de demanda per aquest col·lectiu, des de la conselleria s’està estudiant la possibilitat de poder ampliar a altres sectors de la població, com ara els joves, encara que sempre mantenint la preferència per la gent gran, tal com ja s’ha fet en altres promocions.

Altres de les mesures que inclou el Pla d’Ocupació és l’ajust de les rendes per als nous contractes i es preveu la seva aplicació també per als antics. Així mateix, se’ls ofereix una mancança d’almenys el mes en curs i el mes següent per compensar, en part, el cost de les altes dels subministraments dels habitatges.