La conselleria de sanitat restableix la pauta de vacunació per a tétanos i difteria a partir de maig

510
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública restablirà la pauta de vacunació normalitzada de les vacunes de tètanus i tos ferina a partir del 2 de maig un cop resolts els problemes de proveïment a nivell nacional i europeu que s’han donat en els últims mesos amb aquestes dues vacunes.

“D’aquesta manera, es recupera la normalitat en el calendari de vacunació que s’havia vist alterada per falta subministrament per part dels laboratoris”, ha comentat la consellera de Sanitat, Carmen Montón. “En tot cas, d’acord amb les instruccions del Comitè de Vacunes del Ministeri de Sanitat, durant els últims mesos s’ha garantit la immunització prioritzant els grups d’edat més sensibles”, ha recordat.

La conselleria, a través de la direcció general de Salut Pública, està planificant la distribució de les unitats adquirides als diferents centres de salut pública departamentals i als magatzems de la xarxa sanitària per al seu posterior repartiment als serveis d’urgències (en el cas del tètanus), els centres de salut així com als altres centres adherits als diferents programes de vacunació.

A partir de llavors, en el moment que s’hagi realitzat el repartiment al llarg dels departaments de salut, a partir del 2 de maig es tornarà a la pauta de vacunació del calendari establert per la conselleria de Sanitat.

Pel que fa a la vacuna dTpa (diftèria, tètanus i tos ferina) des de maig es reintroduirà la dosi de record dels sis anys i, de manera progressiva i es immunitzarà als nens que no van ser vacunats a aquesta edat el 2015, 2016 i 2017 (anys en què hi ha hagut falta de dosi) corresponents a les cohorts de 2009, 2010 i 2011. a més, es mantindrà la dosi per a embarassades dirigida a protegir als nounats fins als dos mesos d’edat.

Així mateix, en el cas que encara quedin nens nascuts el 2009, 2010 i 2011 sense vacunar en el segon semestre, la Conselleria de Sanitat iniciarà una campanya de recaptació per assegurar que tots ells compten amb la immunització adequada.

En aquest sentit, cada departament planificarà, de manera conjunta, entre el Centre de Salut Pública, la Direcció d’Atenció Primària i els centres de salut i consultoris, les estratègies de captació així com el cronograma de vacunació per a les cohorts de nascuts el 2011, 2009 i 2010.

Vacuna Tètanus-diftèria (Td)

Així mateix, i un cop restablert també el subministrament de la vacuna enfront de tètanus i diftèria (Td), la Conselleria també recuperarà la vacunació de record d’aquesta vacuna en els adolescents i persones adultes, que va ser suspesa temporalment des del mes de febrer d’aquest any.

Cal recordar que l’Acord de la Comissió de Salut Pública, de data 9 de febrer, adoptat com a conseqüència del desproveïment de la vacuna enfront de tètanus-diftèria (Td), va establir la priorització de vacunació davant ferides potencialment tetanígenas i la suspensió temporal de les dosis de record de Td als adolescents ia persones adultes.

Ara, un cop resolts els problemes de subministrament, la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública restableix la vacunació enfront de tètanus diftèria (Td) corresponent als 14 anys d’edat, segons el calendari de vacunació sistemàtica infantil, així com l’administració de les dosi de record de Td de totes aquelles persones adultes prèviament vacunades.