La conselleria de sanitat recorda les mesures per a previndre les toxiinfeccions alimentaries

491

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, recorda que la millor manera de prevenir les toxiinfeccions alimentàries en el període estival és adoptar mesures de prevenció elementals en l’elaboració d’aliments.

Per a això, ha impulsat una campanya de prevenció de Toxinfeccions alimentàries mitjançant la qual es posen a disposició del públic en general recomanacions per prevenir aquestes toxiinfeccions.

Totes les recomanacions estan disponibles al portal de la Conselleria de Sanitat, així com a través de falques de ràdio i xarxes socials.

Entre les normes bàsiques, cal recordar que les mans són el mitjà més important de transmissió de gèrmens als aliments. Cal rentar-les abans i durant la preparació dels aliments i sempre després d’anar al bany.

També cal netejar i desinfectar les superfícies, taules, estris i tèxtils de cuina sobretot després de manipular aliments crus, especialment carn de pollastre i ous frescos.

Pel que fa al pollastre cru, es recomana transportar i refrigerar separant de la resta dels aliments i, si es renta la seva carn, s’aconsella que s’evitin les esquitxades.

Així mateix, es recomana utilitzar els ous que tinguin la closca neta, sencera i dins el període de consum preferent. No s’han de rentar els ous abans del seu emmagatzematge.

És important no separar mai les clares dels rovells amb la pròpia closca de l’ou.

Es recomana cuinar completament els productes elaborats amb ou, i, en els rostits de carn, assegurar-se que els sucs siguin clars i no rosats.

Les truites, cremes i altres productes amb ou són un mitjà idoni per al creixement de bacteris. Es recomana refrigerarlas si no es consumiran immediatament.

Per elaborar la salsa maonesa és convenient emprar unes gotes de vinagre o llimona i conservar-la a la nevera, a més d’utilitzar-la sempre sobre aliments freds (verdures, peixos) i abans de servir-los.

Finalment, es recomana separar sempre els aliments crus dels cuinats i dels llestos per consumir.
Tot i que el ‘risc 0’ no existeix, es pot limitar enormement les possibilitats de veure afectat o afectada si s’extremen les precaucions i se segueixen les bones pràctiques.