La Comunitat Valenciana serà en 2017 la pitjor finançada d’Espanya

478
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat que la Comunitat Valenciana continua a la cua en finançament per càpita, després de les últimes dades comunicades pel Ministeri d’Hisenda en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del passat divendres.

En concret, la liquidació definitiva de 2015 (que es cobrarà a finals d’aquest mes), unida als lliuraments a compte del finançament d’aquest any, suposa que la Comunitat Valenciana tindrà el 2017 uns recursos disponibles de 2.053,05 euros per càpita , el que la situa com la pitjor finançada de totes les autonomies. L’assignació es queda a 264 euros euros per càpita de la mitjana.

“És graciós perquè, tot i els augments d’ingressos que ve pregonant el ministre, la Comunitat Valenciana continua estant a la cua en finançament per càpita per atendre les mateixes competències que la resta d’autonomies”, ha lamentat Soler.

El conseller ha explicat que “si multipliquem aquests 264 euros per la població de la Comunitat Valenciana, obtenim una xifra de 1.300 milions”, que és la “pèrdua” en finançament que pateixen els valencians al no rebre el mateix finançament per habitant que la mitjana de les comunitats autònomes. La Comunitat Valenciana està a 932 euros de l’autonomia millor finançada.

“Aquesta situació no és suportable i per això reivindiquem solucions. Si és possible, la posada en marxa com més aviat d’un nou sistema de finançament estable, i si no, un fons extraordinari ‘one off’ per a aquest any, que ens compensi per no tenir almenys el mateix finançament per habitant que el conjunt de les comunitats. Si no, no podrem complir amb l’objectiu de dèficit que ha imposat de manera unilateral el ministre Montoro, tret que reduïm la qualitat dels serveis bàsics que prestem , cosa que no estem disposats a fer “.

Vicent Soler ha realitzat aquestes manifestacions després de presidir la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament i la valoració del deute històric. La trobada ha comptat també amb la presència de la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando i la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, qui exerceix com a secretària de l’esmentada comissió.

En representació de les Corts ha acudit un membre de cada un dels grups parlamentaris: Rubén Ibáñez (PP), José Muñoz (PSPV), Graciela Ferrer (Compromís), Antonio Subiela (Ciutadans) i David Torres (Podem). També ha assistit l’expert de la Comunitat Valenciana en el Comitè d’Experts de l’Estat en matèria de finançament, Francisco Pérez, qui ha donat compte de la feina feta fins a la data per aquest òrgan.

Insuficiència global del sistema

Soler ha assenyalat que “esperem que aquesta vegada sí que es produeixi un canvi en profunditat del model de finançament, de manera que el nou model atengui les necessitats de la gent i no es dissenyi pensant en les administracions. L’important és que els impostos que paguem com a ciutadans després es converteixin en els serveis dignes que li corresponen a un país de l’Europa occidental “.

“Parlar del finançament de les comunitats autònomes és parlar del finançament de l’estat del benestar, ja que les autonomies són les responsables de tres dels quatre pilars del mateix: sanitat, educació i atenció social. I això no és un tema menor” , ha assenyalat el titular d’Hisenda.

En aquest sentit, Soler ha explicat que la posició de les comunitats autònomes en general no és bona, perquè el sistema presenta una insuficiència global. “Per això, nosaltres aspirem a que el conjunt de serveis bàsics de l’estat del benestar, els de totes les comunitats autònomes, estiguin ben finançats. Però, a més, dins el conjunt de comunitats autònomes, la valenciana presenta una infrafinançament evident”, ha afegit .

Unitat política i social

El conseller ha reivindicat la necessitat de comptar en aquest tema “amb la unitat política, social i cívica de tots els valencians i valencianes. Aquesta és una força ineludible i hem de fer ús d’ella. De fet, jo estic fent ús d’aquesta força al CPFF per donar a conèixer la reivindicació de la Comunitat Valenciana. hem de ser conscients que en la reforma del model de finançament tenim molt a guanyar i molt a perdre “.

Vicent Soler també s’ha referit al treball que està duent a terme el Comitè d’Experts. “A mesura que van transcendint dades, els indicis ens fan pensar que els treballs del Comitè d’Experts avancen en la direcció esperada”, ha indicat, per mostrar-se esperançat que la solució no es dilati i estigui ja en 2017. “Esperem que el president Rajoy compleixi la seva paraula i que el 2018 tinguem ja un nou sistema de finançament en vigor “, ha assenyalat el titular d’Hisenda.