Jordi Sebastià parlarà a Borriana d’agricultura i pesca davant els reptes europeus

511

Organitzat per Compromís i el Bloc de la Plana Baixa, el dimecres 19 d’abril a les 19,30 tindrà lloc a Borriana la xerrada que el portaveu de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, oferirà sobre els nous reptes que planteja la Unió Europea en matèria agrària i pesquera. Jordi Sebastià ja va advertir del perill per a la citricultura valenciana de l’entrada sense cap control de l’cítrics de Sud-àfrica i va presentar la proposta per rebutjar aquesta entrada. Al mes de desembre la proposta de la Comissió Europea de rebaixar els criteris de control fitosanitari per a fruites i verdures va ser rebutjada pel Parlament Europeu.

Però tal com ha apuntat Jordi Sebastià “Ens trobem que al mes de gener la Comissió va presentar de nou el mateix text, rebutjat pel Parlament, als membres del Comitè Permanent de Sanitat Vegetal”. Ara ens trobem amb informació que s’ha fet pública recentment de l’Associació d’Exportadors de Cítrics de Sud-àfrica, sobre la disparitat de criteris en les inspeccions fitosanitàries entre els ports de l’Estat espanyol i els Països Baixos. Les dades diuen que des de 2015, els exportadors de cítrics de Sud-àfrica, ja no envien les seves mercaderies pels ports espanyols, on les mesures de seguretat són molt més rigoroses, sinó que ho fan a través del port de Rotterdam, on els controls fitosanitaris són més flexibles. Per al portaveu de Compromís al Parlament Europeu “Es dóna la circumstància què els controls fitosanitaris de Rotterdam estan en mans d’una empresa privada, gestionada pels propis importadors de fruites i verdures holandesos”. Per a Jordi Sebastià “No podem permetre que la Comissió Europea ignori les decisions del Parlament Europeu, òrgan on resideix la representació de la voluntat de la ciutadania europea, per tant hem fet les preguntes oportunes i hem denunciat públicament aquesta anomalia que esperem no es torne a repetir. La UE ha de vetllar per la seguretat i la sanitat vegetal, i sobretot per la producció agrícola pròpia “.

D’aquests temes i altres parlarà, el portaveu de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, el dimecres 19 d’abril a les 19,30 h. al Cercle Fruiter de Borriana, carrer Sant Vicent 18.