Javier Moliner presideix l’ancestral rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa després de cedir l’honor el poble

476

Aquest matí, quan el campanar ha anunciat les sis, el poble de Culla ha posat rumb cap a Sant Joan de Penyagolosa, de la mateixa manera que porten fent cada any des de fa més de sis segles. Al capdavant d’aquesta rogativa el president de la Diputació de Castelló exerceix d’alcalde, la màxima autoritat del pelegrinatge, després que el Ple de l’Ajuntament de Culla així ho decidís com a cas excepcional, ja que aquest honor correspon al primer edil o als regidors .

Aquesta importància de la figura “política” dins de la rogativa es deu al fet que, des de temps immemorials, tal com es reflecteix en la documentació conservada de l’any 1404, els preparatius, organització i despeses derivades de la mateixa sempre han estat a càrrec del propi consistori. Així doncs, durant avui i demà, la comitiva presidida per Moliner recorrerà els més de 60 quilòmetres d’anada i tornada que separen el municipi de l’Alt Maestrat amb el santuari a peus del gegant de pedra demanant, segons explica la tradició, pluja per garantir les bones collites, la gràcia de Déu, salut i pau.

Camins del Penyagolosa

Cal recordar que aquesta rogativa forma part del projecte ‘Camins del Penyagolosa’. Una iniciativa impulsada per la Diputació de Castelló, amb el suport de la Càtedra de Centres Històrics de la Universitat Jaume I, que busca la declaració de Patrimoni Mundial per la Unesco del paisatge vernacle i el patrimoni de l’interior de la província