FGV ha iniciat la instal·lació de plataformes d’accés als trens per a persones de mobilitat reduïda en 12 estacions

447

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha iniciat a l’estació de Llíria de Metrovalencia una nova fase d’instal·lació de plataformes fixes per a Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), que faciliten l’accessibilitat d’aquest col·lectiu en el trànsit entre l’andana i els trens . A Llíria li seguiran Benaguasil 2n, Mislata, Mislata-Almassil, Aragó, la Canyada, Paiporta, Machado, Faitanar, Manises, Roses i Ayora, que s’espera que estiguin concloses després de l’estiu després d’invertir Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) 156.058 euros, IVA inclòs.

Aquests treballs formen part de les actuacions que s’impulsen des de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que dirigeix ​​María José Salvador, encaminades a la millora de l’accessibilitat en els mitjans de transport.

Amb les plataformes es tracta de solucionar un dels problemes d’accessibilitat, comú a totes les explotacions ferroviàries i que afecta els viatgers en cadira de rodes, a l’hora de salvar el buit existent entre l’andana i el pis de la unitat.

Per resoldre aquest problema, FGV va realitzar en el seu moment una experiència pilot a l’estació de Facultats, en instal·lar unes plataformes d’obra que s’ajusten longitudinalment a l’andana, per tal d’elevar la seva alçada i prolongar-lo, per reduir la distància entre aquest i el pis de les unitats. L’esmentada experiència va ser lloada per diferents organitzacions de discapacitats, com Cocemfe, Cermi i l’ONCE, a les quals s’ha informat d’aquesta ampliació.

Aquestes plataformes ja estan instal·lades a Facultats, Alboraia-Palmaret, Alboraia-Peris Aragó, Benimàmet, Les Carolines-Fira, Santa Rita, Empalme, Campanar-La Fe, Àngel Guimerà (tant a les andanes de les Línies 1 i 2 com en les de les Línia 3, 5 i 9), Joaquín Sorolla-Jesús, Albereda, Benimaclet, Colom, Xàtiva, Aeroport, Patraix, Beniferri, Torrent Avinguda, Avinguda del Cid, Quart de Poblet, La Cova, La Presa, Masia de Traver, Riba-roja de Túria, Bétera, Túria, Plaça Espanya, Safranar, Paterna, L’Eliana, Salt de l’Aigua, Nou d’Octubre, Marítim-Serradora i Amistat-Casa de Salut, 34 en total.

Model propi dissenyat per FGV

Les plataformes tenen una amplada de 3,50 metres i estan situades al costat de la zona d’estacionament de la capçalera del tren per tal de coincidir amb la primera de les portes d’accés a viatgers de la unitat. El Reial Decret 1544/2007, que regula les condicions bàsiques d’accessibilitat per al transport, fixa que la distància entre les “zones d’accés segur” i el pis dels trens no pot excedir de 5 cm. en alçada i 7’5 en amplada. FGV ha desenvolupat un model propi de plataforma que supera àmpliament les exigències de Reial Decret i garanteix una distància no superior als 2 cm en alçada i 2’5 en amplada.

L’extensa xarxa Metrovalencia, composta per 137 estacions i parades distribuïdes en 156 quilòmetres, és accessible al 99,27%, atès que només València Sud, no ho és, situada a la Línia 1, la més antiga de FGV que va començar la seva activitat en 1988. La resta de línies de metro, L2, L3, L5, L7 i L9 i les de tramvia, L4, L6 i L8, estan totalment adaptades.