Èxit de participació a les dues activitats coordinades a Colombia sobre mediació policial de l’UJI

507
Més d’un centenar d’agents de policia han participat en el curs internacional de formació continuada sobre construcció de pau i mediació policial organitzat conjuntament per la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Nacional de Colòmbia i l’Escola de Cadets de Policia General Francisco de Paula Santander de Bogotà (Colòmbia), sota la direcció del coronel Norberto Mujica Jaume i el professor Joan B. Carda Castelló, comissionat del Rector per a la R + d en el postconflicte de Colòmbia.

En la formació han participat al costat del comissionat la professora Carmen Lázaro Guillamón, responsable de la Càtedra de Mediació Policial; la professora Irene Comins Mingol, directora de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau; i el catedràtic Jorge Mateu Mahiques, director de la Càtedra de Prevenció del Delicte (Eurocop).

Paral·lelament s’ha organitzat també el I Congrés Internacional de Formació en Mediació Policial que ha comptat amb la participació de més de 800 congressistes vinguts de tota Amèrica Llatina. Les activitats s’han desenvolupat en el marc dels convenis de col·laboració institucional signats entre la universitat pública de Castelló, la Universitat Nacional de Colòmbia i l’Escola de Cadets de Policia de Bogotà.

La formació en mediació policial dels futurs oficials de l’Escola de Cadets de Policia de Bogotà ha estat un dels objectius del curs en construcció de pau i mediació policial, en què han participat 140 agents, amb el propòsit de potenciar des del seu servei de policia el lideratge en la construcció d’escenaris de pau estable i duradora per a Colòmbia. Aquest curs ha estat estructurat en 80 hores presencials, 20 hores de treball independent i 20 hores de tallers en mediació policial. I ha comptat com coordinadores acadèmiques a Colòmbia, la doctora Núbia Edith Céspedes Prieto, que també és ambaixadora de l’UJI, i la doctora Erika Andrea Camacho Baron.

El I Congrés Internacional de Formació en Mediació Policial celebrat els dies 7 i 8 de juny de 2017 a Bogotà ha tingut per objectiu enfortir la mediació policial a Colòmbia, des del coneixement i l’experiència d’experts nacionals i internacionals. Entre d’altres prestigiosos congressistes i especialistes en aquestes temàtiques, han comptat amb la participació de la professora Irene Comins de l’UJI.

Alhora, també ha intentat generar un espai d’interacció al voltant del tema de mediació policial que contribueixi als processos de formació, sensibilització i atenció a les noves polítiques de la Policia Nacional i l’Estat, i institucionalitzar una xarxa de formació en mediació policial com a eina de formació i atenció continuada al policia mediador de Colòmbia i dels països participants.