Els paelleros del paratge de Santa Quitèria ja funcionen com a Aula de Natura després d’11 anys d’abandó

471

Els paelleros del paratge de Santa Quitèria ja funcionen com a Aula de Natura després d’11 anys d’abandó. Una empresa local ha transformat l’estructura, ha tapiat els llenyers i paelleros per a sanejar-la i ha netejat les rajoles caravista abans d’iniciar la remodelació en favor de l’Aula de Natura. L’espai natural conté uns panells informatius on els més xicotets poden obtenir tot tipus de dades sobre les peculiaritats de l’entorn i la fauna i flora que habita en el llit del riu Millars.

La motivació que va moure al departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Almassora a transformar aquests paelleros va ser la reiterada prohibició d’encendre foc en el paratge amb l’objectiu d’evitar incendis. Aquests llenyers han estat en desús total durant 11 anys. La regidora d’Educació i Medi ambient, María José Tormo, s’ha pronunciat sobre aquest tema: “A causa de la proximitat de la pinada annexa, la llei impedeix encendre foc en aquest espai protegit, per la qual cosa cerquem alternatives com la del centre de formació, que ha sigut pràctica i poc costosa en termes econòmics i de temps”.

L’obra va suposar l’enderrocament de les parets internes del bloc per a crear una única zona diàfana. Aquesta intervenció va deixar l’espai llest per a la instal·lació dels panells que ofereixen dades sobre l’entorn als més interessats. A més, l’empresa que s’encarrega del manteniment de les zones verdes d’Almassora va reposar el pi en mal estat per tomicus destruens i va plantar nous arbustos al costat de l’Aula de Natura per a millorar la imatge d’aquest espai d’alt valor ecològic i molt freqüentat pels usuaris que practiquen esport a l’aire lliure.

Tormo ha assenyalat que “cal cuidar molt bé el paratge de Santa Quitèria, conté un potencial immens i és una zona amb molta afluència de veïns”. L’edil ha reconegut que aquesta Aula de Natura està dirigida “als escolars dels sis col·legis d’Almassora, que podran realitzar visites al paratge, a més dels ciutadans que vulguen passar una estona agradable i informar-se en els panells d’informació instal·lats”.

Amb l’arribada del bon temps, diversos col·legis ja han protagonitzat excursions a aquesta nova Aula de Natura. Els xicotets d’Almassora han pogut informar-se sobre les peculiaritats de l’entorn i la fauna i flora que habita en el llit del riu Millars. A més, els panells d’informació també contenen dades sobre els edificis més propers al paratge de Santa Quitèria.