El Provincial de Castelló acull el Congrés Nacional de la salut mental de la infància i adolescència que reunirà 400 assistents

490
La ciutat de Castelló acollirà del 15 al 17 de juny la 61a edició del congrés anual de l’Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i de l’Adolescent (AEPNyA), un esdeveniment organitzat per professionals de l’Hospital Provincial de Castelló i de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que reunirà prop de 400 especialistes.

“L’atenció a la salut mental d’una població tan vulnerable com la infància i l’adolescència és crucial per al futur de la societat”, ha destacat Matías Real, responsable del programa de trastorn mental greu de la infància i adolescència de l’Hospital Provincial de Castelló i president del Congrés.

La salut mental és -ha afegit l’especialista- un aspecte fonamental en les etapes de la infància i adolescència. S’estima que el 15 per cent dels nens i nenes amb edats compreses entre els 4 i 17 anys tenen dificultats serioses que han de ser tractades.

El 50% dels trastorns psiquiàtrics d’adults s’inicien abans dels 14 anys i el 75% abans dels 24 anys, el que indica la necessitat d’actuar aviat i alleujar l’impacte de molts trastorns per a un important sector de la població.

Per Real, l’objectiu és posar en marxa un Congrés en què el tema central sigui la integració en salut mental infantojuvenil des de diversos aspectes com en el treball diari entre professionals i entre les perspectives teòriques explicatives de les patologies.

En la seva opinió, també és important la integració entre diferents abordatges de tractament i entre tots els agents socials implicats en la cura dels menors: societat, escola, família, sistema de protecció i justícia, entre d’altres.

Experiència i recursos de l’Hospital Provincial

L’Hospital Provincial compta amb diversos dispositius per atendre la població infantil i juvenil amb problemes de salut mental com les Unitats de Salut Mental Infantil d’hospitalització i ambulatòria, l’hospital de dia per a adolescents i la unitat de trastorns alimentaris.

Entre les patologies mentals més freqüents que presenten nens i joves es troben alteracions del comportament com el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), trastorns per tics, quadres adaptatius, trastorn de l’espectre autista (TEA), depressions i trastorns psicòtics d’inici d’hora.

Els especialistes aconsellen als pares que vagin a professionals quan detectin en els seus fills manifestacions excessives d’enuig, por, tristesa o ansietat, així com canvis sobtats de comportament, ja que poden ser indicadors d’un problema.

El centre compta, a més, amb un programa pioner dedicat a l’atenció de trastorns mentals greus en la infància. Un equip multidisciplinari integrat per més de 20 professionals entre psiquiatres, psicòlegs, personal d’infermeria especialista en salut mental i treballadors socials s’encarrega de l’atenció dels pacients que, en funció de la gravetat del seu estat, poden ingressar a la Unitat del centre , rebre tractament ambulatori o participar en les teràpies i activitats de l’hospital de dia.

Es considera trastorn mental greu a les malalties mentals que tenen o poden arribar a tenir una repercussió important en la qualitat de vida dels nens i joves que les pateixen, el que afecta greument a la seva vida familiar, escolar, laboral i social, ja que es produeix una inadaptació important.

Trajectòria de la AEPNyA

L’Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i de l’Adolescent (AEPNyA) es va fundar en 1950 amb el nom inicial de Societat de Neuropsiquiatria Infantil i amb 27 socis fundadors procedents de tot el territori espanyol. El 1952 es va celebrar la seva primera reunió anual a Barcelona. Aquest any s’ha celebrat la 60a, reconvertida en congrés nacional, a Sant Sebastià. A la fi de 2015, la asociacón superava els 371 associats entre psiquiatres i psicòlegs.