El projecte d’implantació de lavabos públics a la ciutat de Castelló arribarà també a la ruta del colesterol

521

El projecte d’implantació de lavabos públics a la ciutat de Castelló arribarà també a la ruta del colesterol, el passeig saludable de la ronda Est, així com a parcs i espais urbans de gran trànsit de vianants. La col·locació dels WC, que començarà a les pròximes setmanes, pal·liarà la manca d’instal·lacions d’aquestes característiques a la ciutat i millorarà la qualitat de vida ciutadana, però, especialment, de la gent gran, persones amb capacitats diferents, amb problemes de salut i famílies amb nenes i nens.

L’emplaçament dels lavabos s’ha decidit en funció de la concentració de persones en l’espai públic. La ronda Aquest registra diàriament el pas de centenars de ciutadans que realitzen activitat esportiva cardiosaludable, així com esportistes que utilitzen aquest tram de 3,5 quilòmetres com a pista d’entrenament a l’aire lliure. A partir d’ara, tindran serveis públics per atendre les seves necessitats en una zona allunyada del centre.

Els WC públics s’instal·laran al costat de la pista de skate i al parc de l’auditori (el que permetrà atendre també les necessitats dels que visiten la basílica del Lledó), en els parcs del Pont de Ferro, Geòleg Gómez Royo, Primer Molí i Censal , a la plaça Botànic Calduch, al Mercat Central ia la plaça de la Pau. Aquests últims permetran reobrir el quiosc, tancat per la falta de previsió de l’anterior govern, que no va habilitar els lavabos, obligatoris per llei per a licitar el contracte d’explotació comercial del local.

Cada instal·lació estarà formada per dues unitats prefabricades, unisex i adaptades a qualsevol tipus d’accessibilitat. A més, comptaran amb un disseny atemporal amb acabats en ceràmica i acer i sistema d’autoneteja. Les obres d’instal·lació es van adjudicar a principis d’any per un import total de 338.400 euros, el que ha suposat un estalvi de més de 40.000 euros respecte al pressupost de licitació inicial. La instal·lació dels lavabos es finançarà d’acord amb el superàvit pressupostari de l’any passat.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha incidit en la importància del projecte, que suplirà una mancança històrica a la ciutat, que fins al moment no comptava amb instal·lacions d’aquest tipus tot i la necessitat existent. Els que treballen al carrer, com taxistes, agents de mobilitat i personal de recollida de residus, entre d’altres, també es beneficiaran de la instal·lació dels lavabos públics. Ara han de recórrer a instal·lacions privades, principalment comerços, amb els inconvenients que això comporta.