El PortCastelló instala una barrera oceánica anticontaminant unica a Espanya

476

Austràlia, Malàisia i Noruega són els únics punts geogràfics que actualment compten amb una barrera oceànica com la que avui ha entrat en funcionament al port de Castelló. Durant tot el matí s’ha dut a terme un simulacre d’desplegament d’aquesta infraestructura, de 2.400 quilos de pes i 400 metres de línia defensiva per combatre possibles abocaments i vessaments contaminants en les aigües.

Es tracta de la primera d’aquestes característiques a tot Espanya, en ser auto-inflable -queda totalment expandida una vegada toca l’aigua- i polivalent -pot utilitzar-se tant dins el recinte portuari com en aigües obertes, d’aquí la seva denominació de oceànica-. La barrera s’ha instal·lat a l’espigó de recer del port de Castelló, a l’altura de la bocana.

Una altra de les peculiaritats d’aquesta barrera d’última generació és la rapidesa en el seu desplegament i recollida: el temps necessari és només de 10 minuts. Disposa d’un dipòsit d’aigua dolça que neteja el dispositiu al mateix temps que es recull i disminueix els riscos d’accident laboral, ja que el seu desplegament està automatitzat mitjançant un rodet hidràulic.

L’Autoritat Portuària de Castelló ha invertit 170.000 euros en aquesta barrera de contenció, que se suma a les dues ja existents en PortCastelló: una ubicada a la dàrsena interior i una altra de caràcter permanent al canal de refrigeració d’Iberdrola. D’aquesta manera “es fa un pas important en el port de Castelló, que se situa a l’avantguarda de la protecció mediambiental”, ha declarat el president de l’APC, Francisco Toledo, qui ha volgut reconèixer “la feina i tenacitat del departament de conservació de l’Autoritat Portuària “.

Francisco Toledo ha recordat que la instal·lació d’aquesta barrera se suma a altres mesures executades per PortCastelló durant l’últim any per a la protecció del medi ambient, com ara reducció de consum energètic i instal·lació de pantalles paravents per impedir la dispersió de partícules purulentes a l’aire. “Un total de 600.000 euros que hem pogut invertir en millores mediambientals gràcies als bons resultats de l’Autoritat Portuària de Castelló”.