El plé ordinari de l’Alcora aprova per unanimitat sol·licitar que l’Albà sigui declarada Bé d’Interès Cultural

593

En el Ple ordinari del mes de gener, la corporació municipal de l’Alcora, va aprovar per unanimitat sol·licitar a la Conselleria de Cultura que el tradicional cant de l’Albà alcorino sigui declarat d’Interès Cultural. L’expedient que es presentarà a l’administració autonòmica ha estat elaborat pel cronista oficial de la vila de l’Alcora, D. Jose Manuel Puchol.

Marcial Ros (Regirode Cultura) ha dit que l’Albà de l’Alcora” és una peça musical de primer ordre, dins de la cultura i folklore alcorins. I agrair al Col·lectiu pro Defensa de l’Albà seu treball per protegir i divulgar aquest costum, que es repeteix cada any després de la Missa del Gall.

La seva interpretació, és un costum molt antiga, documentada a partir del s. XVII. L’Albà de l’Alcora, constitueix una preciosa manifestació popular amb un ritme musical molt peculiar. És una síntesi musical complexa, barreja de jota aragonesa i albà valenciana. S’interpreta en la Nit de Nadal i després de la missa del Gall, per enaltir la maternitat de Maria Santíssima, solemnitzant el naixement del Nen Jesús a l’interior de l’església parroquial de l’Assumpció, en el presbiteri i enfront del públic present.

Finalment, Ros ha afegit que si no és possible obtenir la declaració de BIC per l’Albà de l’Alcora, se seguirà treballant perquè obtingui el reconeixement de Bé de Rellevància Local, com té la recua Arriera, una altra manifestació cultural originària de la vila alcorina.