El Pla de Transformació del Model Econòmic disposa d’iniciatives per a captar fons nacionals i internacionals

L'objectiu últim és convertir a la Comunitat en una de les regions més pròsperes de l'eix mediterrani,

1375

ActualitatDiària

El Pla d’Acció per a la Transformació del Model Econòmic valencià inclourà iniciatives específiques per a captar fons nacionals i internacionals i per a atraure talent valencià, la qual cosa contribuirà al desenvolupament de projectes innovadors a la Comunitat Valenciana. I açò perquè la transformació del model solament serà possible si s’aconsegueix connectar talent, ciència i tecnologia per a modernitzar el teixit productiu valencià.

L’objectiu últim és convertir a la Comunitat Valenciana com una de les regions més pròsperes de l’eix mediterrani, afavorint una millor qualitat de vida per als seus habitants, gràcies a una estratègia basada en la transformació digital, el coneixement i la productivitat.

Aquestes són algunes de les claus desgranades pels consellers d’Hisenda i Model Econòmic i d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Vicent Soler i Rafael Climent, respectivament, durant la presentació del Pla d’Acció de Transformació de Model Econòmic que han realitzat avui davant els membres de la Taula de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, en la qual tots dos han coincidit que el pla d’acció “va a permetre que la Comunitat cresca de forma intel·ligent, sostenible i integradora”.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que “aquest document fa un pas més i concreta les bases que es van definir en el Document d’Elx per a avançar en el canvi del model i complir així amb un dels grans objectius de l’Acord del Botànic, arreplegant el que les forces polítiques considerem que és una legítima aspiració dels valencians: aconseguir una economia sòlida que garantisca la sostenibilitat econòmica, social i ambiental per a oferir un entorn de benestar a la nostra generació i les esdevenidores”.

“Aquest projecte -ha afegit Soler- requereix de la implicació de tots els valencians, especialment d’aquells que dirigeixen o fan que funcionen les empreses i les institucions públiques i socials relacionades amb els àmbits de l’economia, la recerca i l’educació i la formació”.

Soler ha agraït a les organitzacions econòmiques i socials representades en aquest acte (CEV, UGT-PV i CCOO-PV) el suport i l’aportació d’idees que han prestat “al llarg del procés que ens ha portat fins a ací i que confiem que seguiran prestant en aquest nou pas i els que vindran a continuació”.

D’igual manera, ha estacado l’important paper desentelat per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, que ha col·laborat activament en l’elaboració d’aquest document, igual que també ho ha fet l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI).

Soler ha recalcat que el document presentat és “una proposta del Consell”, de manera que a partir d’ara s’obri un període de debat i contrast amb els agents socials, amb la finalitat d’arreplegar les seues aportacions per a configurar “un pla de transformació del model compartit amb el teixit productiu”.

“El Consell no aprovarà cap pla que no arreplegue les propostes dels agents econòmics i socials”, ha destacat, en referència al fet que, una vegada se substancie aquest procés de consens, el document definitiu s’elevarà al Consell.

Per la seua banda, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha explicat que “estem davant un document potent que sorgeix de mesos de treball conjunt i transversal. Estem ja canviant el model econòmic sota el paraigua de la sostenibilitat i estem totalment oberts a la participació perquè és un projecte viu”.

“El que proposem ens va a portar a aconseguir un model real que es fixe en les persones i a aplicar polítiques que cerquen la generació d’ocupació social i el benestar”, ha afegit Climent.

“Ja hem començat a aplicar aquest canvi de model amb polítiques concretes des del Govern del Botànic. Planes de formació i inserció laboral per a menors de 30 anys i majors de 45, un pla estratègic per a la indústria i un paquet d’ajudes per a les pimes en les seues necessitats”, ha conclòs.

El pla es concreta en 118 iniciatives 

En aquest acte ha participat també la directora general de Model Econòmic i Finançament, Empar Martínez, qui ha exposat amb detall els objectius he iniciatives que componen aquest Pla d’Acció.

Així, ha destacat que “l’objectiu últim d’aquest pla és aconseguir la instauració d’un model econòmic sostenible en el llarg termini, que actue d’igual manera sobre l’àmbit econòmic, el social i l’ambiental. Per a açò, hem concretat deu línies estratègiques, que es desenvolupen en 34 objectius prioritaris i 118 iniciatives concretes.

Entre aquestes iniciatives, Martínez Bonafé ha destacat com una de les línies estratègiques prioritàries el desenvolupament de la capacitat innovadora del teixit productiu apostant per a açò pel sistema valencià d’innovació. Com a objectius concrets s’inclouen, entre uns altres, l’aposta per la Marina de València i el Districte Digital d’Alacant, així com el respatler i impuls a la indústria taulellera, considerada un model d’actuació en la transformació del teixit productiu.

D’altra banda, amb l’objectiu d’impulsar la modernització de l’estructura productiva valenciana, s’aposta per la indústria 4.0, els sectors creatius i culturals i l’energia renovable.

Banc Públic i banda ampla 

Uns altres dels objectius presta especial atenció a la millora del finançament empresarial, apostant pel IVF com a banca pública valenciana i la SGR com a eina essencial per a recolzar a les pimes valencianes. “A més -ha explicat Martínez Bonafé- el Pla presta especial atenció a les necessitats d’aprenentatge i formació, impulsant la cultura emprenedora i apostant per la col·laboració entre les universitats i el teixit empresarial”.

“Per a potenciar l’ocupació sostenible i l’economia social hem inclòs, entre altres iniciatives, l’elaboració d’un pla de foment del compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’ètica i la responsabilitat social en les empreses i el sector públic valencià”, ha dit la directora general.

A més, el pla contempla el foment de la internacionalització de les empreses a través de plans de promoció exterior, així com l’optimització de l’activitat firal internacional a la Comunitat Valenciana. També, l’impuls per a la finalització del corredor mediterrani “com a eix prioritari transeuropeu de mercaderies i passatgers” i el foment de la xarxa de banda ampla de nova generació en tot el territori.

A més, el pla aposta per garantir la igualtat d’oportunitats i la inclusió social així com afavorir l’equilibri mediambiental i territorial, amb iniciatives concretes com és la revisió de l’Estratègia Valenciana d’Energia i Canvi Climàtic 2016-2020-2030.

“La falta de finançament del Govern no ajuda” 

El pla arreplega també la necessitat d’aconseguir la reforma del model de finançament com a eix prioritari per a la transformació del model econòmic.

Durant la seua intervenció, Soler ha posat l’accent principalment en aquest punt i ha afirmat que “el sistema de finançament està sempre ací però en un dia com avui cal recalcar-ho. La transformació del model econòmic està condicionada a la capacitat de finançament que tinguem i ara com ara, ens trobem amb una capacitat restringida, condicionada per la insuficiència de recursos que patim”.

“La posició de la Generalitat enfront de l’actitud que presenta el Govern central, contraria als interessos de la Comunitat Valenciana, és clara. No anem a acceptar cap acord de futur que no solucione els problemes del passat. Els valencians haurem de fer-nos càrrecs del deute que prové d’una mala gestió però no d’aquell deute que deriva del maltractament històric que pateix aquesta comunitat”, ha assenyalat Soler.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací