El IAC Juan Gil-Albert promou el IV Congres Internacional sobre Miguel Hernández

87

“És la invitació més bella, emocionant i commovedora que m’han fet a la vida”, ha manifestat Raúl Zurita, l’insigne poeta xilè, en resposta a la invitació remesa per l’equip organitzador del IV Congrés Internacional “Miguel Hernández, poeta al món “, esdeveniment que l’any que s’unirà a la commemoració del 75 aniversari de la mort de l’autor oriolà. Zurita és un dels poetes més destacats en llengua castellana, Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda, Premi Nacional de Literatura de Xile i Doctor Honoris Causa per la Universitat d’Alacant i la Universitat Tècnica Federico Santamaría de Xile.

L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant, la Càtedra Miguel Hernández de la UMH d’Elx, la Universitat d’Alacant i la Fundació Cultural Miguel Hernández són les entitats organitzadors d’aquest Congrés que se celebrarà del 15 al 18 de novembre de 2017. Es tracta de les quatre entitats acadèmiques i científiques que, en la seva major part, van estar presents en l’organització dels congressos internacionals celebrats el 1992 ( “Miguel Hernández, 50 anys després”), el 2003 ( “Present i futur de Miguel Hernández “) i el 2010 (” Miguel Hernández. 1910-2010 “), any del centenari del naixement del poeta.

Aquest equip de treball, constituït el 31 de maig, va valorar en primer lloc organitzar un simposi de dos dies, però finalment ha optat per donar continuïtat a la seqüència de grans congressos hernandians. Amb aquesta finalitat s’han celebrat diferents reunions per configurar el Comitè organitzador i el Comitè científic, encarregat aquest últim de seleccionar les comunicacions propostes.

Per la seva composició s’ha rebut ja la confirmació de prestigiosos investigadors hernandians de les universitats de Bèrgam (Itàlia), de Virgínia, de la George Mason de Washington (EUA), de l’Havana (Cuba), de Xile i de les universitats espanyoles de Jaén, Alacant, UMH, València, Múrcia, Carles III, Complutense de Madrid i Autònoma de Barcelona.

El Congrés “Miguel Hernández, poeta al món” comptarà amb quatre blocs temàtics – “Miguel Hernández a Amèrica”, “Miguel Hernández en altres llengües”, “Difusió i tecnologies: Miguel Hernández al segle XXI” i “Miguel Hernández actual” – i tindrà una convocatòria oberta per a la presentació de comunicacions, les quals s’han d’incloure en la programació al costat de ponències dels experts convidats

Igual que en els anteriors congressos, en els quals es van donar cita especialistes de diversos continents en l’obra i la vida del poeta oriolà, les activitats programades tindran lloc inicialment a Oriola, Elx i Alacant, ciutats estretament vinculades a l’autor d’El raig que no cessa.