El Gil Albert analitza mitjançant un nou cicle l’arquitectura urbana d’Alacant

165
L’arquitectura urbana i l’expressió artística centren el nou cicle de conferències que l’Institut Juan Gil-Albert ha programat per aquest mes de novembre. L’activitat, que es desenvoluparà a la Casa Bardín, presta especial atenció a la façana alacantina de finals del segle XIX i principis del XX, analitzant-la des de diferents punts de vista.

L’objectiu d’aquesta proposta cultural és introduir al públic, de manera il·lustrativa i narrativa, en el coneixement de tots aquells elements arquitectònics que, per la seva quotidianitat, sovint passen desapercebuts.

Sota el títol “Arquitectura a la vista a Alacant. El carrer Sant Ferran i el seu entorn “, la iniciativa arrencarà el proper dimecres 16 de novembre a les 19:30 hores amb una xerrada a càrrec del doctor-arquitecte Carlos S. Martínez Ivars sobre els criteris estètics dels alçats de les façanes edificades en el centre de la ciutat.

Una setmana més tard, el 23 de novembre, el també doctor-arquitecte Santiago Varela Botella explicarà al públic assistent els aspectes formals i simbòlics d’una sèrie de façanes que ell mateix ha traçat, descrivint i analitzant la iconografia i simbologia de la seva ornamentació. L’editor del bloc ‘Miradors artístics d’Alacant’, Francisco Pérez Fortes, serà l’encarregat de posar punt i final a aquest cicle amb una conferència sobre la imatge dels tancaments. La sessió, que tindrà lloc el dimecres 30 de novembre, inclou una visita guiada pels miradors del centre de la ciutat que encara es conserven.

La programació de l’Institut Gil-Albert per aquesta setmana inclou, així mateix, una visita guiada a l’exposició ‘Fabrication of (non) sense’ de Juan F. Navarro, que s’exhibeix fins al proper mes de gener a la Casa Bardín. L’activitat tindrà lloc demà dimarts a les 20:00 hores i comptarà amb la participació de l’autor de les obres.

A més, els dies 17, 18, 19 i 20 de novembre tindrà lloc a Crevillent el Congrés Internacional d’Escultura Religiosa ‘La Llum de Déu i la seva imatge’. L’IAC i la Federació de Confraries i Germandats de Setmana Santa de la localitat col·laboren en el desenvolupament d’aquestes interessants jornades que versaran sobre l’anàlisi estètic, plàstic i compositiu dels models històrics de gran significat escultòric.

Així, mitjançant idees i conceptes, des del pla intel·lectual i sota punts de vista històrics, geogràfics, teòrics i pràctics, es facilitarà una aproximació propera i transversal a aquest art. L’esdeveniment comptarà amb la participació de professionals procedents de diferents centres i universitats, així com amb investigadors i especialistes de reconegut prestigi en l’àmbit de l’escultura religiosa.