El departament de Salut de la Plana activa el programa de vacunació de les dones embarassades

414

El Departament de Salut de la Plana ha activat el programa de Vacunació de les dones embarassades enfront de la tos ferina que impulsa la Conselleria de Sanitat i que té com a finalitat, la reducció de la taxa d’incidència d’aquesta malaltia en els nadons des del moment del seu naixement.


Per això, tots els centres de salut de l’àrea de la Plana tenen ja disponible la vacuna amb la qual seran immunitzades les dones embarassades entre la 27 i la 36 setmanes de gestació.

Amb aquesta vacuna, la mare genera anticossos que passen al fetus a través de la placenta, de manera que el nadó neix protegit fins que compleix els 2 mesos d’edat, moment en què s’inicia la pauta de vacunació inclosa en el calendari vacunal.

Malaltia amb una taxa de contagi del 80%


La transmissió de la tos ferina es produeix per via aèria i el risc de contagi és elevat, arribant fins i tot al 80%. Estudis basats en l’evidència científica asseguren que l’efectivitat vacunal es troba al voltant del 90% i que la vacuna és segura, ja que no incrementa els riscos durant l’embaràs.

La finalitat d’aquest programa és, almenys, arribar al 60% de cobertura de la vacuna, el que reduiria el nombre de casos i rebaixaria la gravetat de la malaltia i les seves complicacions en el nounat.

Per últim queda comentar, que l’Hospital Universitari de la Plana ha acollit una reunió de treball en què s’han exposat les últimes dades sobre la tos ferina i s’ha presentat el programa de vacunació davant l’equip assistencial de ginecòlegs, pediatres, llevadores, metges i infermeres, tant d’Atenció Especialitzada com d’Atenció Primària.