El Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha netejat mes de 700 quilometres de camins forestals

475

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló, dependent de la Diputació, ha netejat més de 700 quilòmetres de camins forestals per prevenir els incendis aquest estiu i millorar els accessos en cas que es produeixin. Aquesta és la principal conseqüència del dispositiu iniciat el passat mes de setembre de 2016, només finalitzar la temporada estival.

Luis Rubio, diputat provincial de Bombers, sempre ha defensat que “els incendis de l’estiu es comencen a prevenir a la tardor”. Per això dóna tanta importància als treballs de neteja de pistes forestals realitzat pels seus efectius en els últims mesos.

En aquest sentit, des del mes de setembre de 2016 fins a maig de 2017, ambdós inclosos, s’han adequat 683 quilòmetres de pistes al llarg de la província. “Tot i que no estan tancats les dades de la primera quinzena de juny, s’han ampliat en total més de 700 quilòmetres tant per eliminar restes que puguin ser combustible del foc a l’estiu, així com per garantir la millor resposta possible en cas que sorgeixin emergències “, ha assegurat Ros.

Ha estat la Unitat de Maquinària Pesada i Logística (UML), que integra un total de 12 màquines i 15 efectius, l’encarregada de desenvolupar aquestes tasques, dirigides des de la secció forestal del Consorci Provincial. Aquests treballs de neteja tenen un doble benefici. D’una banda, serveixen perquè els serveis d’extinció comptin amb millors accessos en cas d’incendi, i de l’altra, frenen la propagació del foc a través dels marges dels camins.

Així mateix, s’han revisat i adequat accessos i entorns de diferents basses distribuïdes al llarg de la província, destinades a ser utilitzades en cas d’incendi pels helicòpters o, fins i tot, per als mitjans terrestres.

Gran desplegament a les urbanitzacions al costat de terrenys forestals

D’altra banda, la secció forestal ha estat l’encarregada d’efectuar intervencions de caràcter preventiu en determinades zones de vegetació, especialment en aquelles en què hi havia una problemàtica d’interfície urbana-forestal. És a dir, en aquelles zones d’habitatges i urbanitzacions situades al costat de terrenys forestals.

Per això, les 14 unitats de bombers forestals assignades al Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló, amb un total de 28 vehicles i 84 efectius, han estat treballant durant tot l’any dins el pla de practiques establert.

Al llarg de l’any, a hores d’actuacions de l’UML cal sumar altres, especialment l’enorme desplegament de mitjans i efectius amb motiu del ren temporal d’aquest hivern. Cal tenir en compte que tots els recursos disponibles, amb reforços especials, es van destinar durant mes i mig tant a combatre els efectes del temporal, com a pal·liar els efectes tant a les carreteres, com en entorns forestals i accessos a masies.

Així, els bombers de la Diputació van actuar en la neteja i adequació dels accessos a 127 masies i explotacions ramaderes. En total, van retirar repetides vegades els acumulats de neu de més de 1.200 km de carreteres.

El compromís del president del Govern Provincial amb la prevenció d’emergències és tal, que ja s’estan posant en marxa les 16 brigades forestals incloses en el Pla de Prevenció i Extinció d’Incendis plantejat per Moliner a Puig al setembre de 2015. Cal recordar que sengles administracions finançaran conjuntament un pressupost addicional proper als dos milions d’euros. “Es tata de la iniciativa conjunta més ambiciosa entre Diputació i Generalitat per protegir els nostres pobles enfront de possibles emergències com poden ser incendis o inundacions”, ha explicat Ros.

Per a això, aquest històric pla d’actuació forestal definit pel president farà realitat la creació d’un total de 16 brigades de treball de cinc membres cadascuna, amb un total de 80 professionals, per a realitzar treballs de mitigació del risc d’emergències a la interfície urbà-agrícola-forestal d’una província que compta amb un gran espai paisatgístic i forestal a protegir.

Pla de Prevenció i Extinció d’Incendis

Així després de la signatura del conveni entre Diputació i Generalitat i que permetrà escometre amb garanties la millora de la interfície urbà de tots els municipis de la província, amb especial atenció a aquelles zones d’influència forestal, o de vegetació, al voltant de nuclis urbans o nuclis poblacionals , Moliner ha destacat que aquest protocol “ens permetrà que els castellonencs guanyin en benestar a la vegada que protegim el nostre patrimoni natural i forestal. els nostres pobles, i aquesta província, han nascut a l’ombra de les muntanyes i aquest és també un pla d’oportunitats , amb una nova perspectiva de futur per a molts pobles, amb la neteja de boscos, aprofitament forestal i recuperació de camins i espais per intensificar el desenvolupament i dinamització de les localitats de l’interior “.