El Consorci de Museus mobilitza la comunitat educativa per a #DibuixarAlSon

128
El Consorci de Museus se suma un any més a la campanya internacional ‘The Big Draw’, una iniciativa que porta en funcionament des de l’any 2000 i que considera el dibuix una habilitat fonamental en el desenvolupament dels xiquets i adolescents, així com una forma d’expressió i comunicació en els adults.

L’entitat museística ha invitat els centres educatius de tota la Comunitat Valenciana a sumar-se a aquesta experiència educativa unint dibuix, música i dansa en una campanya pròpia que porta per títol ‘#DibuixarAlSon’.

L’activitat, que ja se celebrava en alguns centres valencians, es realitza per primera vegada a Alacant, Castelló i València de forma coordinada, gràcies a la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i el CEFIRE de Torrent.

Els pròxims dies 9 i 10 de novembre, més de 30 centres escolars de les tres províncies participaran en la iniciativa dibuixant al so de la música i la dansa. L’activitat es compartirà en xarxes social pujant fotografies i vídeos amb l’etiqueta #DibuixarAlSon creant un grup de treball entre tots els participants.

A més, alguns d’aquests centres podran desenvolupar l’activitat des dels museus que col·laboren. En aquesta ocasió participarà el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), el Museu de Belles Arts de Castelló i el Centre del Carme de València.

A Alacant, el MACA, en col·laboració amb el Consorci de Museus, ha preparat un programa d’activitats entorn de ‘Dibuixar un arbre’, un dels llibres més coneguts de l’artista italià Bruno Munari. En aquest s’explica de forma senzilla, poètica i amb humor, com són els arbres i com dibuixar-los. Al llarg de tota la setmana es duran a terme tallers, visites guiades i exposicions que han involucrat tota la ciutat a través dels artistes i gestors culturals de Distrito Arte, October Press, Fàbrica de Paraules, Explicarte i Extrarradio.

A Castelló, el Consorci de Museus i el Museu de Belles Arts han invitat les il·lustradores castellonenques Joaquina Moragrega i Ana Sansano a participar en una proposta junt amb els alumnes que consisteix en una intervenció artística sobre les vitrines del museu.

A València, al Centre del Carme, la Sala Dormitori acollirà més de 300 alumnes junt amb la il·lustradora valenciana Ada Díez en una performance on la música, la dansa i el cant inspiraran una performance sobre els murs de la sala, amb la col·laboració de l’IES Luis Vives. L’activitat s’exercirà al llarg de la jornada d’aquest dimecres i dijous i s’exposaran els treballs realitzats fins al pròxim 27 de novembre.

Art i educació

La iniciativa permet introduir la pràctica artística com a metodologia de treball en l’àmbit educatiu des de diferents assignatures com a audiovisuals o música, a més de plàstica.

Després d’una sessió formativa per a professorat, realitzada el passat 3 d’octubre al Centre del Carme, l’alumnat ha treballat dibuixant la figura humana en assignatures com a dibuix artístic, primer estàtica i després en moviment, desenvolupant tècniques de randa i proporció. En assignatures com ara cultura audiovisual han treballat la imatge lligada a la música, tractant de desenvolupar el concepte de sinestèsia, i buscant visualitzar formes, colors i ritmes associats als sons amb imatges abstractes.

En l’assignatura de plàstica en l’ESO també s’han estudiat els conceptes bàsics d’expressió bidimensional, punt, línia, pla, textura, composició, lligant els sons musicals a les formes plàstiques i al cromatisme.

Després d’aquest aprenentatge a l’aula, l’alumnat està preparat per a afrontar un esdeveniment performatiu on la música i la dansa seran el motiu inspirador, i el dibuix i la pintura, el vehicle d’expressió. D’aquesta manera s’ha organitzat un esdeveniment en diferents centres artístics on l’alumnat pot posar en pràctica el treball realitzat a l’aula en una acció dibuixística i musical, i que, a més, compta amb la presència d’artistes que han treballat amb ells.