El Consell recomana responsabilitat i precaució als visitants de les muntanyes valencians durant les vacances de Setmana Santa i Pasqua

492
La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural recomana responsabilitat i precaució als visitants de les muntanyes valencians durant les vacances de Setmana Santa.

Davant d’un augment considerable de l’afluència de visitants als paratges naturals, creix l’ús de les instal·lacions d’esbarjo (zones d’acampada, refugis i àrees recreatives) i consegüentment el risc d’incendi forestal, a causa d’un accident, per excés de confiança o negligència.

Per aquest motiu, la Conselleria recorda que està prohibit fer foc en terrenys forestals. Únicament es pot en les zones habilitades (paellers), inclòs el càmping gas. Els dies de preemergència de nivell 3, està prohibit fer qualsevol tipus de foc. El nivell de preemergència i la previsió per l’endemà en es troba a la pàgina web: www.112cv.com, a twitter: gva_112cv o en cada ajuntament.

Per fer foc en els paellers es pot fer servir com a llenya el material vegetal mort i sec dels voltants. No utilitzar les branques d’arbres vius, sinó les caigudes a terra de forma natural o les restes generades per tractaments silvícoles. Una alternativa a cuinar amb foc consisteix a portar el menjar ja cuinat, o acudir als restaurants de la zona que ofereixen la gastronomia local, amb el consegüent efecte sobre les economies rurals.

Les escombraries s’han de dipositar en els contenidors, especialment els vidres i llaunes, que poden ocasionar un incendi. Si no hi ha, cal portar-la de tornada i dipositar-la en els contenidors del nucli urbà. Les burilles s’han d’apagar i mai tirar-les a terra, sinó a les papereres o cendrers. Així mateix, està prohibit llençar petards, dins de les zones forestals i a menys de 500 metres d’aquestes.

Cal aparcar els vehicles en els llocs indicats, mai sobre vegetació seca o morta i sempre en la direcció de sortida. Els camins i pistes faciliten l’accés als mitjans d’extinció i possibiliten l’evacuació, pel que resulta molt important estacionar sense interrompre o dificultar el pas a altres vehicles.

Pel que fa a les acampades, sempre s’han de fer en les zones habilitades (terrenys forestals públics, degudament delimitats i condicionats, destinats per a la seva ocupació temporal amb tendes de campanya) que comptin amb les autoritzacions oficials pertinents. A la Comunitat Valenciana, està prohibida l’acampada lliure.

A més, per minimitzar les situacions de risc d’incendi forestal, és convenient tenir precaució amb els elements que produeixin llum o calor per mitjà de combustibles inflamables. Han d’estar recolzats sobre una superfície lliure de vegetació. Si no hi ha ningú vigilant, ni que sigui un moment, han de romandre apagats.

En cas d’observar una columna de fum dins de la muntanya, és important avisar el més ràpid possible als serveis d’emergència, trucant al telèfon 112.